Eylül 21, 2024

Antalya, Anadolu platosunun güneyinde, Toros Dağları ile Akdeniz kıyı şeridi arasında yer alır. Toroslar’ın kekik kokusu ile Akdeniz’in deniz kokusunun birleştiği bir şehir. Seyahatiniz öncesi Antalya’da gezilecek yerler hakkında araştırma yapmanız, şehirde gezeceğiniz turistik yerler hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar. 

Çok büyük bir şehir olan Antalya, özellikle yaz aylarında nüfusun neredeyse iki katına çıktığı bilinen bir bölge. Çünkü Antalya’nın en güzel tatil yerleri ve Antalya mutfağı, eşsiz bir tatil imkanı sunar. Antalya doğal güzellikleri ile iç içe olacağınızı tatilinizde farklı kültürlerin yemeklerini deneyebilir, gastronomik bir seyahat gerçekleştirebilirsiniz. Lezzetleri yerinde tadarak keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Bunun yanı sıra şehir; yalnızca yemek kültürü ile değil, Antalya plajları ve koyları ile en az yemekleri kadar etkileyici. Bu plajları gezerken bir yandan lezzetlerini deneyimleyeceğiniz Antalya mutfağı, Yörük yemek alışkanlığını birçok farklı şekilde barındırıyor. Antalya’nın meşhur yemekleri, genellikle sebze ve deniz ürünlerinden oluşuyor. C vitamini deposu olan narenciye çeşitlerinden yapılan reçeller ise dünyaca ünlü. Antalya mutfağına Yörükler tarafından katkıda bulunulan en önemli besin ise yoğurt olduğu biliniyor. 

Antalya’nın Meşhur Yemekleri Listesi 

  • Frigya Biber Dolması
  • Bergamot Reçeli
  • Antalya Piyazı
  • Enginarlı Girit Kebabı
  • Hülüklü Çorba
  • Cive
  • Hibeş
  • Şilofta
  • Sedik Aşı
  • Finike Usulü Muz Tatlısı

Ayrıca 1924’te mübadele ile gelen Girit göçmenleri ve yemek kültürleri, Antalya mutfağına yansımış. Doğadan yararlanan ve bitkisel beslenmeye dayanan bu mutfak kültürü, zamanla Akdeniz tipi beslenme tarzı olarak anılmaya başlamış. Vejetaryen beslenenler için de oldukça fazla alternatif bulunan yemeklerde sebze ve baharat kullanımları ön planda.  Dolayısıyla “Antalya’da ne yenir?” sorusuna farklı kültürlerin yemeklerini deneyimleyeceğinize dair bir cevap vermek mümkün.

Antalya lezzetleriArap kültüründen de esinlenmiş. Arap kültüründen gelen susam ve sarımsak, Antalya mutfağında yaygın bir kullanıma sahip. Ayrıca yemek kültüründe sağlıklı besinlerin de önemli bir yeri var. Toroslarda yetişen Toros kekiği, kolesterol başta olmak üzere birçok farklı probleme şifa olması amacıyla tüketilir. En yaygın olarak tüketilen versiyonu ise baharatı ve çayı olduğu söylenebilir. Gelin, tadıyla nam salmış birbirinden lezzetli Antalya yemeklerini birlikte inceleyelim!

1. Frigya Biber Dolması

Antalya mutfağının favori lezzetlerinden biri olan Frigya Biber Dolması,kıymalı bir harç ve biber ile yapılıyor. Klasik dolmalardan en önemli farkı ise kızartılıyor olması. Çıtır dış harcı lezzetinin yanı sıra dokusuyla da damaklara hitap ediyor. İç harcında kıyma, dolmalık fıstık, sarımsak, zeytinyağı, baharatlar ve domates salçası bulunuyor. iç harç karıştırılarak lezzetin iç içe geçmesi sağlanıyor. Dolmalık biberler, kaynar suda dört dakika kadar haşlanır ve ardından harç ile dolduruluyor. Bu işlemin ardından bir kapta yumurta çırpılır ve hazırlanan dolmalar; un, yumurta ve galeta ununa bulanarak kızartılmaya hazır hale getiriliyor. Kızgın yağda kızartılan Frigya Biber Dolması, sıcak bir şekilde servis ediliyor. İsteğe bağlı olarak üstüne sarımsaklı yoğurt dökerek tüketebilirsiniz.

2. Antalya Piyazı

Kuru fasulye, soğan, sumak ve maydanoz gibi çeşitli malzemelerden yapılan piyaz; Türkiye’nin her yerinde popüler. Fakat Antalya Piyazı’nın kendine ait farklı özellikleri vardır. Tarator soslu bir fasulye yemeği olan Antalya Piyazı, farklı yörelerde salata olarak tüketilse de Antalya yöresi için ana yemek. Yapımında tahin, limon suyu, sirke, tuz, sarımsak, zeytinyağı ve su kullanılıyor. En önemli malzemesi ise küçük taneli fasulyeler Geçmiş yıllarda Çandır fasulyesi ile yapılıyor olsa da günümüzde Çandır fasulyesi üretimi çok kısıtlı. Bu nedenle Çandır fasulyesinin özelliklerini taşıyan küçük taneli mat ve damarlı kuru fasulye kullanılıyor. Antalya ziyaretlerinizde bölgenin geleneksel lezzeti olan bu piyazı denemelisiniz.

3. Enginarlı Girit Kebabı

Yunan adalarından Antalya mutfağına gelmiş bir yemek olan Enginarlı Girit Kebabı; kuşbaşı et, enginar ve taze soğan ile yapılıyor. Kuşbaşı etler, bir tencerede margarin ile suyu çekene kadar kavruluyor. Ardından soğanlar ilave ederek su ile pişirilir. En önemli özelliği ise pişmesine yakın ilave edilen enginarlar.

Dereotu ile servis edilen ve oldukça lezzetli bir yemek olan Enginarlı Girit Kebabı, Antalya yöresinde sıkça yapılıyor. Enginar ve etin eşsiz bir uyuma sahip olmasını sağlayan yemek, damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor.

4. Hülüklü Çorba

Hülüklü Çorba, Antalya ve Alanya’nın yöresel bir yemek. Düğün, mevlit ya da cenaze gibi organizasyonlarda ev sahibi tarafından misafirlere özel olarak hazırlanıyor. Geçmişte düğünlerde servis ediliyor olması sebebiyle düğün çorbası olarak da anıldığını söylemekte fayda var.

Hülüklü Çorba; günümüzde yalnızca özel günler ve organizasyonlarda değil, günlük yaşamda da sık bir şekilde tüketilen bir besin. Keçi veya dana işkembesi, pirinç, haşlanmış nohut, domates salatası ve çeşitli baharatlar ile hazırlanıyor. Yöresel bir lezzet olan bu çorba, Antalya’nın meşhur yemekleri arasında yerini alıyor.

5. Cive

Antalya denildiğinde akla gelen ilk yemeklerden biri olan Cive, domates ile yapılıyor. Su ilave edilmeyip içerisinde biber, soğan ve domates bulunan cive; hafif ve lezzetli. İçerisine pirinç ya da bulgur ilave ediliyor olması besin değerini artırıyor. Servis esnasında nane ve fesleğen ekleniyor. Böylelikle çok daha ferah bir hale gelen bu yemeğin, özellikle yaz sıcaklarında tüketildiğini söylemek mümkün. Patlıcan ile yapılan versiyonları olsa da orijinal tarifte domates kullanılıyor. İçerisinde domates, pirinç veya bulgur, sarımsak, sivri biber, baharatlar ve soğan bulunuyor. Öğün aralarında aperatif olarak tüketebileceğiniz Cive, yemeklerde de başlangıç olarak tercih edebileceğiniz zengin lezzetleri içeriyor.

6. Hibeş

Tahin, sarımsak, limon, kimyon, kırmızı toz biber ve tuz ile yapılan Hibeş; aslında bir meze. Tahin, ezilmiş sarımsak, kimyon, kırmızı biber ve tuz koyup çırpılarak karıştırılıyor. Ardından limon suyu eklenip boza kıvamlı bir karışım elde ediliyor. Hem meze hem sos olarak Antalya sofralarında yer alan Hibeş, haşlanmış patates gibi yemekler ile tüketilebilir. Dünyaca ünlü bir meze olup humusa benzer özellikler taşır. Ancak humustan farklı olarak içerisinde nohut bulundurmaz. Kendine has lezzeti ile aperatif seçeneklerinin vazgeçilmezleri arasında yerini alıyor.

7. Şilofta

Girit yemeklerinin Antalya mutfağına birçok etkisi olmuş. Bu etkiler arasında bulunan Şilofta; ceviz, susam, tarçın ve erişte kullanılarak hazırlanıyor. Kalorisi yüksek bir besin olan bu lezzet, Antalya yöresinin meşhur tatlılarından biri.

Bu tatlının en önemli özelliği, anne sütünü çoğalttığına dair bir inanış. Bu sebeple Giritlilerin lohusa mevlitlerinde oldukça popüler. Okuma esnasında öncelikle erişte için hamur hazırlanıyor ve ardından hamur beklemeye alınıyor. Hamurun pişmesi ile şeker, tereyağı, tarçın ve karanfil ilave ediliyor. Az malzemeli bu tatlı günümüzde meşhur yiyecekler arasında yerini alıyor.

8. Sedik Aşı

Antalya’nın Akseki yöresine ait bir yemek olan Sedik Aşı, bulgur ve biber ile yapılıyor. Biber, domates, soğan, domates salçası, ince bulgur, tavuk suyu, sıcak su ve baharatlar ile hazırlanıyor. Besleyici değeri yüksek bir çorba olarak biliniyor. Soğanların kavrulması ile domatesler ilave edilir, ardından biberler ve bulgur çorbaya ekleniyor. Ana yemek olarak servis edilebilecek kadar yüksek ve besleyici değeri sahip. Sıcakken servis edilen Sedik Aşı’nı kuru nane ve pul biber serperek tüketebilirsiniz. Özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için tercih edebileceğiniz çorbalar arasında.

9. Finike Usulü Muz Tatlısı

Antalya’da en sevilen tatlılardan biri olan Muz Tatlısı, yalnızca meyveden yapılıyor. Yapılışı çok pratik olan ve oldukça lezzetli bir tada sahip bu tatlı, glüten tüketmeyenler için de ideal. Hafif tadı ile yaz aylarında tatlı ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz bir içeriğe sahip. Muz, nişasta, portakal suyu, tereyağı, toz şeker, Hindistan cevizi ve tarçın kullanarak yapılıyor. Kabukları soyulan muzlar, bıçak yardımıyla ikiye bölünüyor ve ardından yağlanmış bir fırın kabına diziliyor. Portakal suyu içerisine eritilen tereyağı ve şeker ilave edilerek hazırlanan sos, muzlar ile buluşturuluyor. Bir süre fırında kızaran Finike Usulü Muz Tatlısı, hem hafif hem lezzetli oluşuyla aklınıza kazınacak.

10. Laba Dolması

Koyun veya keçi kaburgası ile hazırlanan Laba Dolması, kaburga dolması olarak da biliniyor. İç harcında karaciğer, böbrek, kıyma, pirinç, soğan, çam fıstığı, kuş üzümü ve kavrulmuş badem kullanılıyor. Antalya’da oldukça rağbet gören besinlerden biri olan Laba Dolması, yapımı zor bir yemek. Her aşaması ayrı bir emek olan bu dolmanın lezzeti de oldukça zengin.

Kaburga Dolması denildiğinde pek çok kişinin hakkına Diyarbakır, Elazığ ve Mardin gibi yöreler gelse de Laba Dolması; Antalya’ya özgü bir yiyecek. Bu lezzet, Antalya mutfağına Arap olan Memlüklüler tarafından getirilmiş. Oldukça lezzetli bir yemek olan laba dolması iç harcı ve bol eti ile akşam yemeklerinin vazgeçilmezi haline geliyor.

11. Toros Salatası

İçerisinde bolca yeşillik bulunduran Toros Salatası; roka, maydanoz, nane ve taze soğan ile yapılır. Yaz sıcaklarında oldukça sık şekilde tüketilen bu salata; sumak, toz biber ve nar ekşisi gibi baharat ve soslarla da lezzetlendiriliyor. Antalya’nın taze sebzelerini bir arada buluşturan bu salata, her öğünün kurtarıcısı olabiliyor.

Bol suda yıkanan yeşillikler fazla suyundan süzülüyor ve kurutuluyor. Ardından doğranmış malzemeler derin bir salata kasesinde harmanlanıyor. Bu salatanın en önemli özelliği, malzemelerin tamamının ince bir şekilde doğranıyor olması. Özellikle et yemeklerinin yanında servis edilen Toros Salatası, ferah ve lezzetli bir salata. Öğün ve öğün aralarında severek tüketebileceğiniz lezzetlerden biri.

12. Alanya Bohçası

Alanya’nın en sevilen lezzetlerinden biri olan krep hamuru ve içerisine koyulan harç malzemesi ile hazırlanan Alanya Bohçası, yöresel yemekler arasında yerini alıyor. Un, süt, yumurta, tuz ve yağ ile hazırlanan hamurdan elde edilen krepler; arzuya göre değişecek iç harç ile dolduruluyor. Ardından taze soğan ile bohçaların ağzı bağlanıyor. Adını yufkanın şeklinden alan Alanya Bohçası görseliyle de göz doyuruyor.  İçerisine peynirli, ekli ya da tavuklu harç hazırlanabilir. Dolayısıyla hem sabah kahvaltılarında hem akşam yemeklerinde tüketilebilecek lezzetli bir alternatif. İç harcının hafifliğiyle yaz aylarında da rahatlıkla tercih edilebilecek yiyecekler arasında bulunuyor.

13. Bergamot Reçeli

Kendine has eşsiz bir kokusu olan bergamot, reçel formunda en güzel haline ulaşıyor. Çaylarda da kullanılan ve koku veren bergamot, ağaçta yetişen bir meyve. Bergamot Reçeli, meyvenin kabuğundan elde ediliyor. Kabuğun acısını gidermek için oldukça önemli bir çaba gerektiği yerli halk tarafından dile getiriliyor. Her aşaması emek dolu bergamot reçeli, kahvaltı sofralarını süslüyor.

Antalya’da kahvaltı sofralarının en önemli besinlerinden biri olan Bergamot Reçeli, tutarlarda ve dondurmalarda da kullanılabilir. Bergamot reçelinin içerisinde meyve kabuğu, şeker, su, meyvenin içi ve meyvenin suyu bulunuyor.

Antalya’da meşhur yemekler listemiz bu kadar fakat farklı kültürlerin meşhur yemeklerini merak ediyorsanız “Hatay’ın meşhur yemekleri içeriğini okuyabilirsiniz.