Aralık 6, 2024

Disqus; aralarında sosyal medya entegrasyonu, kullanıcı profilleri, spam ve yorum yönetimi olan bir platformdur. Sayısal analiz, e-posta ile bildirim gibi birçok özelliği bünyesinde barındırır. Ayrıca, web siteleri ve çevrimiçi topluluklara yönelik bir yorum yönetim platformudur.

Disqus, web siteleri için tartışma ve yorum yapılmaya aracı olmak için tasarlanmış bir platformdur. Bu platform sosyal , kullanıcı profilleri, spam ve yorum denetim araçları gibi birçok özelliğe sahiptir. 

Disqus’a nasıl kayıt olunur?

Öncelikle Disqus’ın kendi web sitesi üzerinden üyelik oluşturulmalıdır. Sonrasında Disqus’a giriş yaparak anasayfa açılmalıdır. Ana sayfada sol üstte ‘Your Sites’ yazısının yanında yer alan ‘Add’ butonuna tıklanmalı ve yeni site eklenmelidir. Yeni site eklendikten sonra Disqus eklentisi, blog ya da web sitesine kurulmalıdır. Eklentiyi etkinleştirdikten sonra kullanıcı adı ve şifre girilmesi gerekir. Bu şekilde giriş yaptıktan sonra gelen ekrandan eklenilen site seçilmeli ve ‘Continue to the moderation dashboard’ bağlantısına tıklanmalıdır.

Disqus kurulumu yukarıdaki adımlar ile tamamlanmış olur. Eğer eski yorumlar da aktif edilecekse; yorumlar sayfasına girilmelidir. Çıkan Disqus yorum yönetim panelinin sağ üst köşesindeki ‘Moderate ve Plugin Settings’ adındaki iki bağlantıdan ‘Plugin Settings’ bağlantısına tıklanmalıdır. Biraz alta inildiğinde ‘Export comments to Disqus’ diye bir ayar görülecektir. Onun yanındaki ‘Export Comments’ butonuna tıklandığında bir süre sonra yorumlar Disqus’a aktarılmış olacaktır.

Disqus nasıl kullanılır?

İnternetin ilk ortaya çıktığı andan itibaren bloglar, sosyal medyanın önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Disqus kullanımı iki farklı grup kullanıcı açısından ele alınmalıdır. 

  • Web sitesi sahibi ve blog sahipleri için Disqus: Yorum yapılan bir web sitesi ya da blog sahipleri, kullanıcılarını kolay bir şekilde Disqus  ile yorum yapmaya teşvik ederler. Disqus’ın kendi sitesinde yer alan yönlendirmelerden faydalanarak Disqus sistemini kendi web sitelerine kurarak kullanım gerçekleştirirler.
  • Kullanıcılar için Disqus: Disqus sayesinde kullanıcılar, diğer yorum formlarının aksine, yaptıkları yorumları tek bir panel üzerinden takip ederler. Ayrıca Disqus üzerinden oluşturulacak profil sayesinde her seferinde yorum yapmaya da gerek yoktur. Disqus platformu, kullanıcılara bu tartışma ortamını diğerleri ile paylaşma olanağı sağlar.

Disqus, Türkiye’de birçok önemli web sitesinin yorum bölümü içerisinde kullanılır. Disqus profiline sahip kullanıcılar, böylelikle hızlı bir şekilde web sitelerinde ya da bloglarda yorum yaparlar. 

Disqus kimindir?

Disqus platformu, 2007 yılında Daniel Ha ve Jason Yan tarafından oluşturulmuştur. Disqus, şu an ABD’de aylık 144 milyon kullanıcıya sahiptir. Birçok gelişmiş, ünlü blog tarafından da kullanılır. Gün geçtikçe daha popüler hale gelen Disqus, yakında birçok kurumsal web sitesinde de kullanılacaktır.

Disqus’ın kullanıcılara sağladığı avantajlar nelerdir?

Disqus kullanıcıları, tek bir üyelik oluşturarak, bu sistemi kullanan web sitelere yorum atarlar. Aynı zamanda Disqus, kendi resmi web sitesinde farklı mecradan insanların da yorum eklemesine olanak tanır. Böylece, web siteleri üzerinde tartışılan konular yaygınlaşır ve daha çok insana ulaşır. Ayrıca daha geniş bir kitlenin konu hakkında fikir belirtmesi sağlanır.

Disqus sisteminin kullanıcılara sağladığı diğer avantajlar ise şunlardır: 

  • Yapılan yorumları tek bir mecradan yönetebilir hale geliyor.
  • Facebook, Twitter vb. sosyal medya hesapları kullanılarak Disqus’ta üyelik açıyor.
  • Kullanıcılar, diğer sosyal medya hesaplarını Disqus ile entegre ederek kullanırlar.
  • Yapılan yorumlar, kullanıcılar tarafından başka sosyal mecralarda da paylaşılıyor.
DilÇok Dilli
Kuruluş yılı2007
MerkezABD
Hizmet alanıDünya geneli
KurucularDaniel Ha, Jason Yan
Kayıtİsteğe bağlı