Eylül 21, 2024

Akdeniz ve Ege mutfaklarının birleştirilmesiyle oluşan Fethiye mutfağı, geçmişten gelen yöresel lezzetlere yer verir. Elbette Fethiye mutfağı içerisinde yalnızca geçmiş yılların yöresel lezzetleri olduğunu dile getirmek doğru olmaz. Geçmiş yıllarda yapılan ve aktif olarak tüketilmeyen yemeklerin yerini modern kültürün yansıması olan tarifler de bulunur. Dolayısıyla Fethiye lezzetleri modernliği ve geçmiş kültürleri bir araya getiren, başarılı bir şekilde sentezleyen lezzetleri içerir.

Fethiye yaz aylarının vazgeçilmez yerlerinden biridir. Fethiye gezilecek yerleri, etkileyici tarihi, doğal güzellikleri ve plajları ile dikkat çeker. Ancak popülerliğinde Fethiye’nin meşhur yemekleri de kesinlikle göz ardı edilemeyecek kadar önemli bir yere sahiptir.

Fethiye’nin Meşhur Yemekleri 

  • Lokma
  • Ölemeç Çorbası
  • Çiriş Otu Yemeği
  • Sarı Ot Kavurması
  • Bulgurlu Patlıcan
  • Et Kapama
  • Babadağ Keşkeği
  • Leğen Böreği
  • Bulgurlu Domates
  • Sılcan Otu Kavurması

Bu listede bulunan yemekler ve dahası “Fethiye’nin meşhur yemekleri” sorusuna yanıt olarak verilebilir. Yöresel et yemeklerinden sebze yemeklerine, tatlılardan mezelere kadar oldukça uzun bir listeye sahip bu lezzetler; Fethiye’deki yerel restoranlarda denenebilir. Bölgede pek çok farklı esnaf lokantası bulunması, yöresel lezzetlere ulaşmayı çok daha kolay hale getirir. Bu sayede Fethiye tatiliniz esnasında farklı lezzetleri deneyebilir, Fethiye mutfağı ile ilgili daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Sizler için mutlaka denemeniz gereken Fethiye lezzetlerini sıraladık. İşte detaylar…

1.Lokma

Birçok farklı kültürde karşılaşılabilecek bir besin olan lokma, hem tatlı hem tuzlu şekilde hazırlanabilir. Ancak Fethiye’de özellikle tatlı olan lokmanın çok popüler olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ortası delik, yuvarlak ya da küçük küreler olarak hazırlanan hamurlar; kızgın yağa atarak kızartılır. Ardından hazırlanan şerbete ilave edilir.

Fethiye’nin yöresel tatlıları arasında yer alan Lokma, düğün ve cenaze gibi kalabalık organizasyonlarda hazırlanır. Fakat Fethiye geziniz esnasında pek çok sokakta Lokma kamyonu görebilirsiniz. Fethiye’nin yöresel ve sokak lezzetleri arasında bulunan bu tatlı, yerel halk tarafından da yoğun bir ilgi görür. Taze olarak hazırlanan lokma, bazı günlerde Fethiye’de ücretsiz olarak dağıtılır.

2. Ölemeç Çorbası

Ölemeç ya da Mantı Çorbası olarak adlandırılan bu lezzet, kendine has aroması ve farklı lezzetiyle dikkat çeken bir yemektir. Hazırlanması esnasında soğan ve toz kırmızı biber ile hazırlanan su içerisine hamur parçaları atılır. Farklı versiyonları yapılan çorbanın kuşbaşı et ile hazırlanan çeşitlerini görmek de mümkün. Yapımı kolay olan ancak buna rağmen oldukça besleyici olan çorba ana yemek olarak da tercih edilebilecek kadar yüksek kalorili. Fethiye’nin meşhur lezzetleri arasında yer alan bu çorba özellikle kış aylarında çok yoğun bir ilgi görür. Özellikle esnaf lokantalarında sıklıkla hazırlanan dolayısıyla kolaylıkla ulaşılabilecek bir yemek olan Ölemeç Çorbası, mantıdan daha farklı bir lezzete sahip.

3. Çiriş Otu Yemeği

Doğa ile iç içe bir bölge olan Fethiye, bitki bazlı yemekleri ile dikkat çeken bir mutfağa sahip. Fethiye’nin yöresel lezzetleri arasında bulunan Çiriş Otu Yemeği adından da anlaşılacağı üzere çiriş otu ile hazırlanır. Taze ot diyarı olarak da bilinen Fethiye, çiriş otu gibi hafif ve lezzetli yemekleri ile dikkat çeker.. Yabani pırasa olarak da adlandırılan çiriş otu ile hazırlanan ve genellikle zeytinyağlı olarak hazırlanan Çiriş Otu Yemeği, hastalara şifa kaynağı olarak bilinir. Vitamin ve mineral deposu olan bu yemek, balık restoranlarında meze olarak soğuk şekilde servis edilebileceği gibi sıcak ve sulu yemek olarak da hazırlanabilir.

4. Sarı Ot Kavurması

Ot yemekleriyle meşhur olan Fethiye’nin en meşhur ot yemekleri arasında Sarı Ot Kavurması bulunur. Sarı ot olarak adlandırılan bu otun saplarının sarı renkli olmaması, epey dikkat çeker. Haşlama sırasında suya sarı renk verdiği için bu ot, sarı ot olarak adlandırılır.
Şifa deposu olduğu için ilgi gören ve bölge halkı tarafından sevilen sarı ot, iyice yıkanarak toprağından arındırılır. Ardından soğanla kavrularak yemeği hazırlanır. Hafif bir yemek olduğu için yaz aylarının vazgeçilmezi olan Sarı Ot Kavurması, sağlıklı ve besleyici bir yemek. Yerel restoranlarda deneyimleyebileceğiniz bu lezzeti evde hazırlamak istiyorsanız bölge pazarlarından sarı ota ulaşabilirsiniz.

5. Bulgurlu Patlıcan

Kuşbaşı et, kuru patlıcan ve bulgur ile hazırlanan bu yemek; Fethiye’nin en sevilen yöresel yemeklerinden biri. Kebabı andıran biri lezzeti olduğu için çok sevilir. Oldukça besleyici olan Bulgurlu Patlıcan, ve hem ev hem restoranlarda sıklıkla tercih edilir. Özellikle patlıcan yemeyi sevenler tarafından yoğun bir ilgi görür. İçerisinde hem kuşbaşı et ve patlıcan hem bulgur bulunması, yemeğin çok doyurucu hale gelmesini sağlar. Buna ek olarak içindeki bulgurun miktarının az olması, pilav ile servis edilmesini mümkün hale getirir. Hem yaz hem kış aylarında severek tüketilen Bulgurlu Patlıcan, genellikle yanında salata ile servis edilir.

6. Et Kapama

Doğal ve taze otlar ile yapılan yemekler, Fethiye mutfağı için önemli bir yere sahip olsa da et yemeklerinin benzersizliği de su götürmez bir gerçek. Uzun süre pişen kuşbaşı etlerin lezzetli bir pilav ile buluşması ile hazırlanan Et Kapama, oldukça doyurucu bir yemektir.

Lezzeti damaklarda en uzun süre silinmeyecek olan bu yemek, mevsim sebzeleri ile birleşen etin adeta bir lezzet şöleni yaratmasını sağlar. Fethiye yöresinin en eski lezzetlerinden biri olmasıyla dikkat çeken ve mutlaka denenmesi gereken Et Kapama, oldukça keyifli bir yemek. Yerel restoranlarda ve esnaf lokantalarında deneme şansı elde edeceğiniz bu yemek dört mevsim boyunca tüketilebilir.

7. Babadağ Keşkeği

Fethiye’ye ait yöresel tatlar arasında bulunan ve en bilindik olan lezzet, keşkek olabilir. Günümüzde farklı yörelerde yapılan versiyonlarına ulaşmak mümkün olsa da orijinal lezzeti deneyimlemek için mutlaka Babadağ Keşkeği’ni tatmalısınız. Buğdayların haşlanarak bir süre bekletilmesinin ardından döverek hazırlanması ve sonrasında kuzu etiyle birleştirilmesiyle hazırlanan bu keşkek, Fethiye yemeklerinin vazgeçilmezlerinden biridir

Genellikle servis esnasında üzerine kızdırılmış tereyağı ve pul biber ile hazırlanan sos dökülür. Diğer bölgelerde yapılan klasik keşkek çeşitlerinden en önemli farkı ise kuzu etinin verdiği eşsiz lezzeti. Restoranlarda ve esnaf lokantalarında tüketebileceğiniz Babadağ Keşkeği’nin tadı damağınızda kalacak.

8. Leğen Böreği

Taze otlar, hafif lezzetler ya da et yemekleri gibi oldukça geniş bir mutfağa sahip Fethiye bölgesi, hamur işi konusunda da gelişmiştir. Bölgede hazırlanan ve hamur işi olarak tüketilen Leğen Böreği, Fethiye’nin yöresel lezzetleri arasında bulunur. Yöre halkının evlerde pişirdikleri ve tepsi büyüklüğünde olan börek yöresel otlar ve peynirler ile hazırlanır. Büyük porsiyonlar ile hazırlanıyor olması kalabalık misafir gruplarına ikram edilmesini mümkün kılar. Sabah kahvaltılarında ekmek olarak tüketilebileceği gibi öğlen ya da akşam saatlerinde çay yanına atıştırmalık olarak da tercih edilir. Leğen Böreği’nin en önemli özelliği ise yöresel otların karıştırılarak hazırlanıyor olması.

9. Bulgurlu Domates

Fethiye mutfağında rastlayabileceğiniz Bulgurlu Domates, Ege ve Akdeniz lezzetlerinden biridir. İsmi ilk duyulduğu takdirde pek çok kişi, bu yemek hakkında klasik bulgur pilavı ile domatesin birleştirilmiş hali düşenebilir. Ancak klasik bir pilavdan çok daha farklı bir lezzet olduğunu söylemekte fayda var. Domatesin kendi suyunda pişen ve ardından soğan ile kavrularak hazırlanan bulgur, hem yaz hem kış aylarında yöre halkı tarafından sıkça tercih edilir. Pişme aşamasında eklenen sarımsak ise lezzetin unutulmaz bir hal almasını sağlar. Bulgurlu Domates, genelde üzerinde karabiber ile servis edilir. Özellikle ev yemeği yapan restoranlarda bu lezzeti deneyebilirsiniz.

10. Sılcan Otu Kavurması

Bölgenin en meşhur otlarından biri olan sılcan otu, soğanla hafif kavrulur. Sarmaşık bir yapıya sahip sılcan otu, iyice yıkanır ve ardından küçük parçalara ayrılarak pişirilmeye hazır hale getirilir. Ancak yıkama esnasında büyük bir titizlik ve dikkat gerekir. Besleyici ve lezzetli bir ot olduğu için büyük bir ilgi gören Sılcan Otu Kavurması özellikle yaz aylarında yerel halk tarafından sıklıkla hazırlanır.

Sılcan Otu Kavurması, oldukça hafif bir lezzeti olmasıyla dikkat çeker. Bu özelliği ile yaz aylarının favorisi olup genellikle üzerinde yoğurt ile servis edilir. Hatta bazı restoranlarda üzerine yumurta kırılarak tüketilen versiyonlarıyla karşılaşabilirsiniz.

11. Zeytinyağlı Enginar

Enginar Türkiye’nin dört bir yanında sevilen bir sebze olsa da başkentinin Fethiye olduğunu dile getirmek kesinlikle yanlış olmaz. Bu durumda Fethiye mutfağında enginar içeren bir tarif olmadığını düşünmek kesinlikle mantıklı değil! Taze enginarlar ile hazırlanan ve zeytinyağlı yemek sevenlerin unutamayacağı bir lezzet haline gelen Zeytinyağlı Enginar, Fethiye’nin herhangi bir yerinde en kolay şekilde bulunabilecek yemeklerden biridir.

Eğer lezzeti evde denemek istiyorsanız yöre pazarlarından taze enginar alabilir ve yerel halktan aldığınız tarifler ile evinizde de bu lezzete ulaşabilirsiniz! Yine de Fethiye bölgesinde yapılan Zeytinyağlı Enginar tarifinin uzun yıllardır var olan bir tarif olduğunu unutmamanız gerekir. Dolayısıyla bu lezzete ilk denemede ulaşmanın kolay olmadığını da dile getirelim.

12. Yumurta Bohçası

Fethiye’nin yöresel lezzetlerinden biri olan ve başka yörelerde çılbır olarak da adlandırılan Yumurta Bohçası, poşe yumurta pişirme tekniği ile hazırlanır. Uluslararası olarak kabul görmüş bir pişirme tekniği olan poşe, kaynayan suda yapılan ve yumurtanın içinin akışkan bir kıvama sahip olmasını sağlar. Yumurta Bohçası ise özellikle kahvaltılarda en çok tüketilen yumurta seçeneklerinden biri. Poşe teknik ile hazırlanan yumurta; süzme yoğurt, tereyağı, sarımsak ve toz biber ile hazırlanan sos ile buluşturur. Bazı restoranlarda poşe ile değil, haşlanmış yumurtayla da yapılan versiyonlarını görmek mümkün. Her iki versiyonunun da oldukça lezzetli olduğu bilinen Yumurta Bohçası, Fethiye’de mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında bulunur.

Fethiye tam anlamıyla tatil noktasıdır. Fethiye’de yapılacak aktiviteler, Fethiye’nin plajları dışında yemek kültürü de oldukça gelişmiştir. Fethiye yerel yemekler listemiz burada sonlandı.