Aralık 4, 2024
gullac-tarifi

KAÇ KİŞİLİK

8 dilim

HAZIRLAMA SÜRESİ

30 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

10 dakika

Güllaç Tarifi İçin Malzemeler

  • 3litresüt
  • 12adetgüllaç yaprağı
  • 3su bardağıtoz şeker
  • 1paketvanilin
  • 2su bardağıceviz içi

Üzeri için:

  • 8adetçilek
  • 8adettaze nane yaprakları
  • 4yemek kaşığıtoz Antep fıstığı
  • 4yemek kaşığıceviz içi (ince çekilmiş)

Güllaç Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Sütü derin bir tencereye alın ve toz şekeri üzerine ilave edin.
  2. 1 paket vanilini de sütün içerisine ilave ettikten sonra orta ateşte şeker eriyene kadar karıştırın. Süt, elinizi hafif yakacak sıcaklığa geldiğinde ocaktan alın.
  3. 2 su bardağı cevizi irili ufaklı, dişe gelir kıvamda olacak şekilde bıçakla doğrayın.
  4. Güllacı hazırlayacağınız kabın içerisine bir kepçe ılık sütten ekleyin.
  5. Üzerine, kullanacağınız kabın boyutuna göre böldüğünüz güllaç yapraklarından ekleyin.
  6. Tüm güllaç yapraklarının parlak kısmının üste baktığına ve hepsinin iyice ıslandığına emin olduktan sonra paketteki yaprakların yarısını kabınıza güzelce yerleştirin.
  7. Güllaç yapraklarının, 5 dakika sütü çekmeleri için bekledikten sonra doğradığınız cevizleri bol bol dökün ve kalan güllaç yapraklarını da ıslatarak üzerine ekleyin.
  8. Buzdolabında en az 2 saat bekledikten sonra güllacınızı keserek porsiyonlayın.
  9. Güllaç hazır. Taze nane yaprakları, çilek, dövülmüş ceviz ve toz fıstık ile süsleyip, sevdiklerinizle afiyetle tüketin.

Güllaç Tarifinin Pişirme Önerisi

Sütün aşırı kaynar olmaması gereklidir.

Güllaç Tarifinin Servis Önerisi

Taze meyveler, fındık, badem ve ceviz gibi yemişlerle servis edebilirsiniz.

Faydalı Bilgiler: Güllaç Yaprakları Nasıl Dizilir?

Kullanacağınız kabın boyutuna göre güllaç yapraklarını elinizle bölerek her kata eşit katmanla olacak şekilde dizebilirsiniz. Güllaç yaprağının parlak kısmı üste gelecek şekilde yerleştirmeniz güllaç tariflerinin en önemli püf noktalarından biridir. Kabınızın tabanına boşluk kalmayacak şekilde yerleştirdikten sonra üzerine ılık süt ile ıslatmanız gerekiyor. Bu aşamada güllaç yapraklarının yeterince süte doyduğuna emin olmalısınız. Daha sonra cevizlerini ekleyip aynı işlemi tekrarlayarak güllaç yapraklarını dizme işlemini tamamlayabilirsiniz.  

Faydalı Bilgiler: Güllaç Yapraklarıyla Neler Yapılır?

Güllaç yapraklarıyla ilk akla gelen ramazan tatlısı güllaç yapmak olsa da güllaç yaprakları ile farklı tatlılar, börek ya da ana yemek yapacağınızı biliyor muydunuz? Bu tarifler ile misafirlerinizi şaşırtabilirsiniz. Biz güllaç yaprakları ile birçok farklı tarif hazırladık. Şerbetli tatlı tariflerinden en sevilenlerden biri olan şöbiyet tatlısını güllaç yaprakları kullanarak güllaç şöbiyet tarifi hazırladık. Çikolata severler için yine şaşırtıcı bir lezzet çikolatalı güllaç tarifi de diğer bir alternatif olabilir. Tatlıları yaptıktan sonra kalan güllaç yapraklarını değerlendirmek için ana yemek olarak alışılmışın dışında bir yemek tarifi ile de Damat Paçası yemeğini hazırlayabilirsiniz.

Faydalı Bilgiler: Güllaç Yapraklarından Börek Olur Mu?

Güllaç tatlısı denilince hep mis gibi süt ve gül suyu kokuları akla gelse güllaç yapraklarını değerlendirmek için börek de yapabilirsiniz. “Güllaç yaprağı ile börek olur mu?” diyenleri utandıracak bir Kıymalı güllaç böreği tarifimizi çok seveceksiniz.

Faydalı Bilgiler: Güllaç Yapmanın Püf Noktaları Nedir?

Tüm püf noktalarıyla iyi bir güllaç nasıl hazırlanır hadi gelin onu anlatalım. Ne çok kuru ne de çok sulu olsun. İçine konan malzemeler hemen yumuşamasın. Lezzetini de uzun süre korusun. Öyle buyursunlar tüm püf noktalarını anlattığımız içeriğimize: Güllaç Yapmanın Püf Noktaları

Faydalı Bilgiler: Tatlıları Uzun Süre Saklamanın Püf Noktaları Nedir?

Eğer bir seferde hepsini bitiremeyeceğiniz kadar tatlı yapıyor, onları uzun süre bozulmadan, en sağlıklı şekilde saklamak istiyorsanız bilmeniz gereken birkaç püf noktası var aslında. Özellikle vaktiniz varken bol bol hazırlayıp ihtiyaç anında hemen ikram etmek üzere saklamak istiyorsanız güllaç dahil tüm sütlü tatlılar için bazı püf noktalarımızı şurada derledik: Tatlıları Uzun Süre Saklamanın Püf Noktaları

Faydalı Bilgiler: Güllaç Ne Kadar Dinlenmeli?

Güllaçları süt ve toz şekerli şerbeti ile ıslattıktan sonra oda sıcaklığında hafif ılınmasını bekleyin. Daha sonra buzdolabına kaldırarak en az 2 saat kadar buzdolabında dinlendirin ve ardından servis edin.

Faydalı Bilgiler: Güllaç Nasıl Saklanır?

Güllaç tatlısını buzdolabında 3 güne kadar saklayabilirsiniz ancak buzlukta saklamanız mümkün değildir ve sağlık açısından uygun olmaz. Dondurucuda beklettiğiniz tatlı, buzlarını çözerken sulanma yapacak ve tatlı ilk günkü lezzetini kaybedecektir.

Faydalı Bilgiler: Güllaç Dolapta Ne Kadar Beklemeli?

Ramazan döneminin sevilen sütlü tatlılarından güllacın içerisinde yüksek oranda süt bulunduğundan bozulmaması için mutlaka buzdolabında saklanmalıdır. Hazırladığınız güllaç tatlısını buzdolabında 3 güne kadar saklayabilirsiniz.

Faydalı Bilgiler: Güllaç İçin Hangi Gül Suyu Kullanılmalıdır?

Gül suyu ilave edilmiş güllaç tariflerinde ferah gül kokusu oluyor. Yendiği zaman damakta çok hafif bir gül suyu lezzeti bırakıyor. Ancak kullanacağınız gül suyunun gerçek gül suyu olması oldukça önemli. Güllaç tatlısı için kullanacağınız gül suyu için paketinin üzerinde “gıdaya uygundur” ibaresi mutlaka olmalıdır.

Faydalı Bilgiler: Güllacın Üstüne Ne Konur?

Güllacın üzerine servis sırasında arzuya göre çeşitli yemişler ve taze meyveler ile süsleyebilirsiniz. Güllaç tariflerine en çok yakışan Hindistan cevizi, toz Antep fıstığı, çekilmiş fındık parçalarını üzerine serpebilirsiniz ve kiraz şekeri ile süsleyebilirsiniz. Ayrıca meyve dilimleri ya da nar taneleri de güllacın üzerine çok yakışır.

Faydalı Bilgiler: Güllaç Kuru Olursa Ne Yapılır?

Güllaç yapmanın en önemli püf noktalarından biri; kullanacağınız sütün kaynar olmaması gerekir. Kaynar haldeki süt, güllaç yapraklarının hamur hale getirir ve güllaç tatlısının kıvamını etkiler. Bu nedenle sıcağa yakın ve ılık olan bir süt sıcaklığında kullanılmalıdır. Eğer sütü soğuk olarak dökerseniz de güllaç yaprakları yeterinde ıslanmaz ve kuru kalabilir.

Güllaç Kaç Kalori?

1 porsiyon ev yapımı güllaç 452 kaloridir.

Güllacın Faydaları Nelerdir?

  • Güllaç içindeki gül suyu ve yaprakları, antioksidan özelliklere sahip olabilir.
  • Süt içeriği sayesinde güllaç, kalsiyum ve protein gibi besin öğeleri sağlayabilir.
  • İçerdiği nişasta, enerji sağlamada yardımcı olabilir.
  • Güllaç, hafif ve sütlü yapısıyla mide dostu bir tatlı seçeneği olabilir.
  • İçerdiği ceviz ve diğer kuruyemişler, sağlıklı yağlar ve vitaminler içerir, bu da güllaçtaki besin değerini artırabilir.