Aralık 4, 2024

IMAP, e-posta iletilerine erişim sağlamaya yarayan bir internet protokolüdür. Bu erişim, çoğu zaman internet üzerinden yapılır. Temel olarak, e-posta mesajları sunucularda saklanır. Gelen kutusu her kontrol edildiğinde, e-posta istemcisi iletilere ulaşmak için sunucuyla bağlantı kurar. 

IMAP e-postalara erişim için kullanılan bir yöntemdir. IMAP, gelen iletilere erişim sağlarken bu iletileri bilgisayara indirmez veya herhangi bir yerde depolamaz. Bunun yerine iletiler bir sunucu üzerinden okunur. Sonuç olarak aslında hiçbir şeyi gözden kaçırmadan birkaç farklı cihazdan e-postaları kontrol etmek mümkündür.

IMAP ne işe yarar?

IMAP’ın uzun yazılışı ‘Internet Message Access Protocol’dur. Türkçe olarak ‘İnternet Mesaj Erişim Protokolü’ olarak çevrilir. IMAP protokolü, 1986 yılında Stanford Üniversitesi’nde geliştirildi.

IMAP, e-posta iletilerine indirmeksizin erişmeye, bunları düzenlemeye, okumaya ve sıralamaya olanak tanır. IMAP, bir indirme veya depolama işlemi yapmadığından oldukça hızlı ve verimlidir. Sunucu, ayrıca gönderilen tüm mesajların kaydını tutar, gönderilen mesajlara her yerden erişebilmeyi sağlar. Mesajları sunucudan bilgisayara indirmek yerine, bilgisayardaki e-postaları sunucudaki e-postalarla senkronize eder.

IMAP, her yerden ve her cihazdan e-postalara erişimi sağlar. Böylelikle bunu kullanarak e-postanızı okunduğunda, aslında e-posta bilgisayara indirilmiş veya bilgisayarda depolamış olmaz. E-postalar, bir e-posta hizmetinden okunmuş olur. Sonuç olarak e-postalar, dünyanın herhangi bir yerindeki farklı cihazlardan kontrol edilebilir hale gelir.

IMAP, yalnızca üzerine tıklanılan iletiyi indirir ve ekler. Otomatik olarak indirme olmaz. Bu şekilde, iletiler POP gibi diğer yöntemlerden çok daha hızlı bir şekilde denetlenir.

IMAP kullanmanın çeşitli avantajları mevcuttur. Genel olarak avantajları şunlardır:

  • E-posta mesajlarına istenilen cihazdan ve istenilen yerden erişimi sağlar.
  • IMAP, yalnızca üzerine tıklanılan ilgili mesajı indirir. Yani, bir e-postayı okuyabilmek için tüm yeni iletilerin sunucudan indirilmesine gerek yoktur.
  • E-mail ekleri IMAP ile otomatik olarak indirilmez. Böylece mesajlar çok daha hızlı bir şekilde kontrol edebilir ve hangi dosya eklerini açmak konusunda kontrole sahip olunur.
  • IMAP, POP gibi çevrimdışı olarak da kullanılır.

Dünya gitgide mobil hale geldikçe IMAP, doğal olarak gün geçtikçe daha popüler hale geldi. Akıllı telefonların ve bilgisayarların yaygınlaşması, IMAP’a olan talebin her zamankinden daha çok hale gelmesini sağladı. IMAP’a alternatif olan popüler bir diğer protokol olan POP, e-postalara yalnızca bir veya iki cihaz üzerinden ulaşmak isteyenler arasında daha yaygın olarak tercih ediliyor. IMAP’i ise günlük yoğun hayat temposuna ayak uydurmaya çalışan insanlar tercih ediyor. 

IMAP nasıl kullanılır?

IMAP uygulaması, öncelikle bir cihaza indirilmelidir. Daha sonra IMAP üzerinden gerekli koşulları kabul etmeli ve IMAP’ı cihaza kurmak gerekir. Kurulum esnasında e-posta adresini yazmak, büyük önem taşır. 

Kullanmış olunan e-posta servisinde IMAP desteği mevcutsa etkinleştirilmesi gerekir. Örneğin, en sık kullanılan e-posta servisi olan Gmail üzerinde IMAP desteği vardır. Gmail üzerinde IMAP desteği ve erişimini etkinleştirmek için yapılması gerekenler şunlardır:

  • Gmail’de oturum açılmalı
  • Sağ üst taraftaki dişli çark simgesine tıklanıp ‘Ayarlar’ seçilmeli
  • ‘Yönlendirme ve POP/IMAP’ seçeneğine tıklanmalı
  • Burada ‘IMAP’i etkinleştir’ seçilmeli
  • Değişiklikleri Kaydet’e tıklanmalı

Outlook, Apple Mail, Outlook Express, Thunderbird, Hotmail ve Gmail web ara birimleri üzerinde e-posta mesajları, e-posta sunucusu tarafından kabul edilir. Genellikle SMTP kullanarak alıcının posta kutusunu içinde barındıran başka bir e-posta sunucusuna gönderilir. Gönderilen mesajlara ulaşmak için, mesajların e-posta istemcisi ile çekilmesi gereklidir. 

Ancak SMTP ve POP, tek yönlü protokollerdir. Yani kullanıcının isteği üzerine posta kutusunda bulunan e-posta mesajının istemciye indirilmesini sağlamazlar. Bu aşamada yapılandırmaya bağlı olarak POP ya da IMAP gibi protokoller devreye girer. İlgili mesajın oturum açılmış ve talep edilmiş istemciye çekilmesi sağlanır.

Pop nedir?

POP, e-postaya erişim için kullanılan IMAP benzeri bir diğer yöntemdir. POP, e-posta hizmeti ile iletişim kurar ve tüm yeni iletileri oradan indirerek çalışır. Bunlar, bilgisayar ya da tablet gibi diğer cihazlara indirildikten sonra e-posta hizmetinden silinir

Bu da, bir e-postaya indirildikten sonra yalnızca aynı bilgisayar kullanılarak yeniden erişilebileceği anlamına gelir. E-postaya farklı bir cihazdan erişmeye çalışılırsa, daha önce indirilmiş olan iletiler tekrar görüntülenemez. POP’ta gönderilen posta, e-posta sunucusunda değil bilgisayar ya da diğer cihazlarda yerel olarak depolanır. 

IMAP ve Pop arasındaki farklar nelerdir?

IMAP protokolü, Gmail gibi e-posta hesaplarından, iletileri alırken diğer cihazların arasında sorun yaşanmasının önüne geçer. IMAP erişimi, POP’un askine e-posta alınan cihazla arasında iki yönlü iletişim sunar. Böylece internetten bağlantı kurulurken veya bilgisayardan e-postalar indirilirken ortaya çıkacak problemlerin önüne geçer.

IMAP’ın en önemli özelliği, e-postalar bir klasöre taşındığı zaman, sisteme bağlı diğer cihazlarda da bu güncellemenin yapılmasıdır. Yani akıllı telefondan bağlanıldığında bu e-postanın, o klasöre taşındığı görüntülenir. Yapılan tüm değişiklikler, akıllı telefon ya da bilgisayar üzerinde de senkronize bir şekilde gerçekleşir.

IMAP farklı cihazlardan e-postalara erişim için bir avantaj sağlarken POP’ta ise durum daha farklıdır. Çift yönlü erişim olmadığı için bazen bu tarz bağlantılarda iletiler kaybolur. Hatta yapılan senkronizasyon görüntülenmez. Bazı durumlarda da iletilerde hata oluşur. Sanki aynı e-postadan birden fazla kopya varmış gibi görünür. 

Kısacası IMAP sayesinde bu tarz sorunlar ortadan kalkar. Aynı anda birçok cihaz arasında e-posta senkronizasyonu sağlanır. Özetle IMAP, birden çok cihazdan e-postalara erişmek adına daha iyi bir yöntem sağlar. E-postalar istenilen yerden, herhangi bir cihazdan görüntülenir. IMAP, yeni e-postaların her an, erişilebilir olmasını senkronize şekilde sağlar.

IMAP ile e-posta sunucusuna bağlantı kurulduğunda, gelen kutusundaki e-postaların sadece başlık bilgileri istemciye getirilir. POP ise bütün mesajları istemciye çeker. Uygulamada web postası kullanan neredeyse bütün sunucularda IMAP protokolü kullanılır. 

                                                                                          IMAP Örneği
Gelen Posta (IMAP) Sunucusu: imap.<hizmet adı>.comGelen (POP) Sunucusu: pop.<hizmetin adı>.comGiden Posta (SMTP) Sunucusu: smtp.<hizmetin adı>.com