Eylül 21, 2024

İstanbul sokak lezzetleri unutulmaz bir gastronomi deneyimi yaşamanızı sağlıyor. İstanbul’un çok renkli dokusunu yansıtan bu lezzetler geniş farklılık taşıdığı için damak tadınıza uygun bir lezzeti bulmanız da kolaylaşıyor. Esasında İstanbul lezzetleri tarihsel ve kültürel olarak geniş çeşitlilik taşıyor. Fakat sokak lezzetleri de diğer lezzetlerden aşağıda kalmıyor. Kent kültürünün vazgeçilmez bir parçası olan bu lezzetler pratik ve hızlı şekilde tüketmeye izin vererek zamandan da önemli tasarruf yapmanızı sağlayabilir. 

İster gezi amaçlı ister iş amacıyla olsun İstanbul sokaklarını dolaşmaya başladığınızda neredeyse her sokakta bu enfes sokak lezzetlerine denk gelebilirsiniz. Gündüz ve gece yaşamın hiç durmadığı bir kentte bu lezzetlerden deneyimlemek şehrin dokusunu da daha hissetmenize imkân verebilir. Sokak lezzeti ifadesi çoğunlukla sokak satıcılarının ya da küçük işletmelerde sunulan lezzetleri tanımlıyor. Fiyatlarının da ekonomik olmasının yanı sıra özellikle kendilerine özgü tatlarıyla dikkat çeken bu lezzetler yöresel tatları yansıtıyor. Bunun yanında tüm dünya tarafından bilinen ve kabul gören lezzetleri de içeren sokak lezzetleri böylece her damak zevkine de hitap etmeyi başarabiliyor. Sokak lezzetleri genellikle elde taşınıyor ve hızlı şekilde tüketiliyor olsa da bazı lezzetler için daha fazla zaman ayırmanız gerekebilir. Sos, baharat ve garnitürler ile daha da zengin hale gelen bu lezzetler ile farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz.

İstanbul Sokak Lezzetleri:

  1. Islak hamburger
  2. Kestane 
  3. Balık Ekmek 
  4. Kumpir 
  5. Mısır  
  6. Simit 
  7. Midye Dolma 
  8. Nohut Pilav 
  9. Kokoreç 
  10. Süleymaniye Kuru Fasulyesi

1.Islak Hamburger

İstanbul’da popüler olduktan sonra tüm Türkiye’ye yayılan ıslak hamburger en çok sevilen sokak lezzetleri arasında yer alıyor. Lezzetli bir atıştırmalık olduğu kadar ana öğün olarak da tercih edilebilecek bu lezzette bir dilim dana veya tavuk etinden yapılan köfte, marul ve domates bulunuyor. Diğer hamburgerlerden ayrıldığı nokta ise üzerine özel bir sos dökülerek ıslak hale getirilmesi oluyor. Bu sos domatesten yapılan bir sos olduğundan tadım esnasında da hoş bir lezzet katıyor. Sosun çok olması yüzünden ekmek ıslak kıvama geldiği için ıslak hamburger olarak anılan bu lezzet hızlı tüketime uygun ve doyurucu olması sebebiyle sık tercih ediliyor. 

2.Kestane

Lezzetli bir atıştırmalık isteyenlere hitap eden kestane neredeyse İstanbul’un her işlek caddesi ve meydanında bulunabiliyor. Özel kestane arabalarında yer alan ocak üzerinde közlenerek servis edilen bu lezzet besin değeri açısından da yüksek özellikler taşıyor. Kestanelerin çizilip sonrasında közlenmesi ile elde edilen lezzet iç kısımlarının yumuşak olması sayesinde herkesin de kolayca sevebileceği bir lezzet haline geliyor. Közleme sonrasında kestane kabuklarının kolayca soyuluyor olması da tüketim esnasında sorunsuz şekilde kestaneyi yiyebileceğiniz anlamına geliyor. Genellikle sonbahar ve kış aylarında tüketilirken aynı zamanda sıcak yapısı sayesinde parmaklarınızın da ısınmasına katkıda bulunabilir. 

3.Balık Ekmek

İstanbul’da gezilecek yerler çok fazla olmasına karşılık özellikle denize kıyısı olan bölgeler her zaman daha fazla ilgi çekiyor. Burada sadece denizi seyretmekle kalmayıp aynı zamanda Marmara Denizi’nden çıkarılan taze ve lezzetli balıkları balık ekmek olarak da tüketebilirsiniz. Taze balıkların ızgarada pişirilmesi ve taze ekmeğin arasına koyulmasıyla servis edilen bu lezzet doyurucu olduğu kadar besleyici özellikleriyle de öne çıkıyor. Ekmeğin içine ise genellikle marul, soğan, domates ve limon gibi parçalar koyuluyor. Hafif olması sebebiyle herkesin severek tüketeceği bir lezzet olan balık ekmeği çeşitli içeceklerle de lezzetle tüketebilirsiniz.

4.Kumpir

Patates yemeyi seviyorsanız mutlaka kumpir denemelisiniz. Patatesi adeta ayrı bir forma getiren ve çok lezzetli bir atıştırmalık haline sokan kumpir sevilen bir lezzet olarak öne çıkıyor. Genellikle büyük yapıdaki patateslerin haşlanması veya fırınlanması ile yapılıyor. Sonrasında patatesin içi iyice eziliyor ve farklı malzemeler ile zengin hale getiriliyor. Hazırlanmasında kullanılan malzemeler arasında ise tereyağı, kaşar peyniri, mısır, bezelye, zeytin, turşu, salatalık turşusu, mayonez, ketçap, sosis, salam, sote sebzeler gibi çok çeşitli malzemeler yer alıyor. Alışılmışın dışında bir lezzet sunduğu için tercih edilen kumpir doyurucu yapısıyla da popülerliğini koruyor.

5.Mısır

İstanbul’un birbirinden güzel sokak ve caddelerini gezerken biraz dinlenmek biraz da lezzetli bir atıştırmalık deneyimlemek istiyorsanız bu durumda mısır doğru bir tercih olabilir. Mısır arabalarında bulabileceğiniz mısır, közlenerek veya haşlanarak sunuluyor. Közleme için arabada bulunan ocak üstünde mısırlar yavaş yavaş közleniyor. Haşlama içinse geniş kazanlar içinde suya bırakılıyor. Közleme mısırlar biraz daha sert yapıda olmalarına karşılık köz sayesinde tütsülenmiş bir tat sunuyorlar. Haşlama mısırlar ise suyu çektiği için daha sulu bir lezzet sağlıyorlar. Üzerine tuz veya farklı baharatlar dökerek kolayca yiyebileceğiniz mısır lezzetli bir atıştırmalık olduğu kadar sağlıklı olmasıyla da öne çıkıyor.

6.Simit

Kahvaltıların ya da diğer saatlerdeki atıştırmaların vazgeçilmezi olan simit özellikle İstanbul’da belki de en çok tüketilen sokak lezzetleri arasında yer alıyor. İstanbul’da hemen hemen her sokakta bulabileceğiniz simit satıcıları veya fırınlarda genellikle iki tür simitle karşılaşabilirsiniz. Bunlar klasik simit ve İstanbul simidi olarak ayrılıyor. Klasik simit aslında diğer şehirlerde de bulabileceğiniz lezzeti sunarken İstanbul simidi ise daha yumuşak ve dolgun yapısıyla öne çıkıyor. İstanbul simidinde süt de kullanıldığı için daha yumuşak bir lezzet sunuyor. Aynı zamanda kabarık yapısı da doyuruculuğu arttırıyor. Eğer simidinizi paylaşmak isterseniz bu noktada da vapura binip martılarla paylaşabilirsiniz.

7.Midye Dolma

Sokak lezzetleri denilince akla ilk gelen lezzetlerden olan midye dolma deniz ürünü sevenler için ideal bir lezzet oluyor. Büyük yapıdaki taze tutulmuş midyelerin içine pirinç, soğan, baharatlar, fıstık, kuş üzümü gibi malzemelerin eklenmesiyle hazırlanan midye dolma, fırınlanarak ya da kızartılarak pişiriliyor. Özellikle denize yakın sokak ve semtlerde bulabileceğiniz midye dolma atıştırmalık olarak tüketilebildiği gibi meze olarak da tüketime uygun özellikler taşıyor. Yoğun lezzeti ve doyurucu haliyle tek seferde onlarca midye dolma yiyebilirsiniz.

8.Nohut Pilav

İstanbul yapısı itibariyle çok zengin gezilecek yerlere ev sahipliği yapıyor. Avrupa veya İstanbul Anadolu Yakası’nda gezilecek yerler listenizi takip ederken acıkırsanız doyurucu bir lezzet olan nohut pilavı deneyebilirsiniz. Bu lezzetli yemek haşlanan nohutların pirinç ile pişirilmesiyle hazırlanıyor. Pilav için et veya tavuk suyu da kullanılabilen nohut pilav besleyiciliğini buradan da alıyor. Pirincin su, yağ gibi malzemeler ile pişirilip sonrasında demlenmeye bırakılması ardından tüketime hazır hale gelen nohut pilavı ister ayakta ister oturarak yiyebilirsiniz. Pilav ve nohudun harika uyumunu yansıtan bu lezzet bazı yerlerde “kaymaklı” olarak da satılabiliyor. Bu durumda ise içine süt eklemesi yapılıyor.

9.Kokoreç

Özellikle akşam ve gece saatlerinde doyurucu bir lezzet yemek istiyorsanız kokoreç ideal bir seçim olacaktır. Koyun veya keçi bağırsaklarının iç kısımlarının dikkatli bir şekilde temizlenmesi ve doldurulması ile hazırlanır. Sonrasında ise farklı baharatlar ile marine edilmiş olan iç malzeme dik olacak şekilde şişe geçirilir ve ateşte yavaş yavaş pişirilir. Pişirme işlemi kokorecin lezzetinin sağlandığı en önemli noktadır. Çünkü pişirme esnasında kokoreç yağlar ile birlikte pişer ve lezzeti bu noktada ortaya çıkar. Pişirmeyle birlikte dış kısmı çıtır iç kısmı ise yumuşak dokuya sahip olacaktır. Sokak satıcıları ya da kokoreç dükkanlarında bulabileceğiniz bu lezzet ekmek arasında koyularak servis ediliyor ve yanında da çoğunlukla ayran ikram ediliyor.

10.Süleymaniye Kuru Fasulyesi

İsmini İstanbul’un Süleymaniye semtinden alan Süleymaniye kuru fasulyesi şimdiye kadar yediğiniz kuru fasulyeleri unutturacak bir tat sunuyor. İstanbul Avrupa Yakası’nda gezilecek yerler arasında soluklanmak ve karnınızı doyurmak istiyorsanız Süleymaniye’ye uğrayarak bu leziz yemeği tadabilirsiniz. Kuru fasulyenin haşlanması ve sonrasında soğan, sarımsak, domates, biber ve baharatlarla birlikte kavrulmasıyla hazırlanan bu yemekte et suyu kullanılıyor. Uzunca bir süre kısık ateşte pişirilen yemek koyu bir kıvam alıyor. Yoğun kıvamı ve zengin lezzeti ile özel bir yemek deneyimi yaşamanıza imkân veren Süleymaniye kuru fasulyesinin yanında ise genellikle pilav ve ayran yer alıyor.

11.Buzlu Badem

İstanbul’da farklı lezzetler denemek istiyorum diyorsanız buzlu badem doğru bir seçim olabilir. Popüler bir atıştırmalık olan bu lezzet taze bademlerin üzerine su ve şeker karışımının kaplanması ile hazırlanıyor. Sonrasında ise bu bademler karışım içinde donduruluyor ve kristalize bir görünüme kavuşuyor. Bademlerin üzerinde oluşan ince şeker tabakası ve donmuş yapı ise buzlu bademi farklı kılıyor. Çıtır bir doku ve tatlı bir lezzet sunması sayesinde sevilen bir lezzet durumundadır. Atıştırmalık olarak tercih edildiği gibi yaz aylarında serinlemek amacıyla da sık tüketilir. Özellikle yaz aylarında sokak satıcılarından veya tatlıcılardan bu lezzeti bulabilirsiniz.

12.Çatal

Sokak çatalı olarak da bilinen çatal tuzlu bir atıştırmalık isteyenlere hitap ediyor. İsmini alet olarak kullanılan çatala benzemesinden dolayı alan bu lezzet un, margarin, yağ, mahlep ve tuz ile hazırlanıyor. Karışımın hamur haline getirilmesi sonrasında üstüne sürülen yumurta ve dökülen susam sayesinde tüketime hazır hale geliyor. Tuzlu tadı sayesinde özellikle çay gibi içeceklerin yanında sık bir şekilde tüketilen bu lezzeti pastanelerde her mevsim bulabilirsiniz. Bunun dışında konser, maç, toplantı gibi etkinliklerde de sokak satıcılarından çatal alabilirsiniz.

13.Turşu Suyu

Sağlıklı bir serinlik istiyorsanız turşu suyu doğru tercih olacaktır. Turşuların hazırlandığı suyun bardakta sunularak tüketilmesini sağlayan turşu suyu özellikle bağışıklık sistemini güçlendirdiği düşünüldüğü için de tüketiliyor. Turşu yapımı esnasında sebzeler, sirke, su, tuz, limon gibi besinler fermente edilir. Bu süreçte ise sebzeler tarafından su salgılanır ve turşu suyu oluşur. Hafif ekşi tadına karşılık turşu yapılan sebzelerin tadını taşıyan bu lezzet probiyotik özellikleri sayesinde de sindirim sağlığı üzerinde etkili olabiliyor. Doğrudan içime uygun olmasının yanında çeşitli yemeklerde sos olarak da turşu suyunu tercih edebilirsiniz.

14.Sarıyer Böreği

Börek yemekten hoşlanıyorsanız bu durumda Sarıyer böreği doğru bir seçim olacaktır. İstanbul’un Sarıyer ilçesinden ismini alan bu lezzet, ince yufka ve baklava yufkası ile hazırlanır. İçine ise genellikle peynir, yumurta karışımı ve maydanoz koyuluyor. Bunun yanında kıymayla yapılan versiyonlarını da bulunabilirsiniz. Çoğunlukla kat kat yufka kullanımı ile hazırlanan bu lezzet çok katmanlı yapısıyla öne çıkıyor. Kıyır kıyır dokusu ve lezzetli yapısıyla güne başlamak için ideal olan bu böreği günün diğer saatlerinde de afiyetle tüketebilirsiniz.

15.Kanlıca Yoğurdu

İstanbul’da çok farklı lezzetler bulunuyor ve bunlardan birisi de Kanlıca Yoğurdu olarak öne çıkıyor. İstanbul’un meşhur yemekleri ve atıştırmalıkları arasında kendisine yer bulan bu yoğurt ismini İstanbul’un Kanlıca semtinden alıyor. Kanlıca’nın doğal kaynak suları ve özel maya kültürüyle hazırlanarak kendisine özgü tadına kavuşuyor. Yoğun kıvamının yanında hafif ekşimsi tadı da yoğurda kendi özel lezzetini sunuyor. Çoğunlukla ise kahvaltılarda tüketildiği gibi Kanlıca Tepesi civarında da lezzetli bir atıştırmalık olarak tüketiliyor. Sağlık açısından oldukça faydalı olduğu bilinen bu yoğurt sindirimi kolaylaştırmaya ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye katkı sağlayabiliyor. 

16.Boza

Geleneksel lezzetleri tatmayı seviyorsanız bozayı da mutlaka denemelisiniz. Boza özellikle kış aylarında tüketiliyor. Yoğun kıvama sahip olan içecek mısır unu, su ve şeker ile fermente edilerek hazırlanıyor. Hafif ekşi tadının yanında tatlı notaları da baskın. Geçmişte sokak satıcıları tarafından sık bir şekilde satılan ve bu yüzden romanlara bile konu edinen boza günümüzde ise daha çok bozacı dükkanlarında sevenlerine sunuluyor. Tarçın veya karanfil ile servis edilebildiği gibi yanında leblebiyle de tüketebilirsiniz. Besleyici özellikleriyle de bilinen boza probiyotikler açısından da zengin olması sebebiyle sağlık açısından da destekleyici özellikler sunuyor.

17.Beyoğlu Çikolatası

İstanbul’un meşhur semtlerinden birisi olan Beyoğlu’ndan adını alan bu çikolatanın en baskın özelliği yüksek kalitedeki çikolata çekirdeklerinden yapılıyor olması. Özenle seçilen diğer malzemelerin de bir araya gelmesiyle üretilen Beyoğlu çikolatası genellikle farklı aromalarla zenginleştirilmiş ve farklı tat profilleri sunacak durumdadır. Sütlü, bitter ve beyaz çikolata gibi seçenekleri bulabilirsiniz. Yoğun ve zengin bir lezzete sahip olan bu çikolata lezzetli bir atıştırmalık isteyenler tarafından doğru seçim olabilir. Aynı zamanda sevdiklerinize de hediye olarak alabilirsiniz.

18.Halka Tatlısı

Esasında tulumba tatlısına çok benzeyen halka tatlısı hamurun kızartılması ve şerbete bulandırılması ile hazırlanıyor. Halka şeklinde olduğu için halka tatlısı olarak bilinen bu lezzet tatlı ihtiyacını tek seferde karşılayabilir. Şerbetin içinde hamurun yumuşaması ise tatlıyı daha da lezzetli hale getirir. Doğrudan sokak satıcılarından veya pastanelerde bulabileceğiniz halka tatlısının dış kısmı çıtır iç kısmı ise yumuşak yapıdadır. Bu sayede tatlı seven herkese hitap edebilir. Genellikle tek başına tüketilmesine rağmen kahve veya çay saatlerinde de iyi bir eşlikçi olabilir. Günümüzde sade versiyonun yanında Antep fıstıklı gibi versiyonları da bulunuyor.