Eylül 21, 2024

Liu Chuanzhi, Çin’in en popüler iş adamlarından birisidir. Hatta Liu Chuanzhi’nin modern Çin’de kapitalizmin öncüsü olarak kabul edildiğini biliyor muydunuz? Peki Lenovo’nun kurucusu olarak tanıdığımız Liu Chuanzhi kimdir?

Liu Chuanzhi, çok uluslu bir teknoloji şirketi olan Lenovo’nun ve Legend firmasının kurucusu. 1984 yılında kurduğu Legend firmasının ismini Lenovo olarak değiştiren Chuanzhi, böylece denizaşırı pazarlara girmeyi ve büyümeyi hedefledi. Aynı zamanda Chuanzhi, Legend firması çatısı altında kurduğu Lenovo markasının mimarı olarak nitelendirilmektedir. Kurulduğu dönemden bu yana günümüzdeki gelişimine getirebilmeyi başarmıştır.

Peki Lenovo’nun hikâyesi nasıl başladı? Liu Chuanzhi kimdir? Legend Holding tam olarak nedir? Eğer sizde bu soruların cevaplarını ve Chuanzhi’nin hikayesini yakından öğrenmek istiyorsanız bu içeriğimiz tam size göre olacaktır. Şimdi ‘Liu Chuanzhi Kimdir?’ sorusunun yanıtı ile rehberimize başlayalım.

Liu Chuanzhi Kimdir?

Liu Chuanzhi, Çinli iş insanı ve girişimcidir. Chuanzhi, dünyanın en büyük bilgisayar üreticilerinden olan Lenovo markasının kurucusudur. Lenovo şirketinin kurucusu Chuanzhi, diğer iş insanlarına göre siyasi meseleler hakkında yakından ilgilenmektedir.

Dahası Chuanzhi, Legend Holdings yönetim kurulu başkanı, Legend Capital, Hony Capital ve Raycom Real Estate’in başkanı olarak görev yapmıştır. Ancak Liu Chuanzhi, 2011 yılında Lenovo başkanlık görevinden emekli olmuştur. Peki dünya genelinde tanınan bir marka olan Lenovo’nun kurucusu Liu Chuanzhi aslında kimdir? Chuanzhi’nin kariyeri nasıl başladı? Gelin bu soruların yanıtlarına beraber bakalım.

Liu Chuanzhi, 24 Nisan 1944 doğumludur. Chuanzhi, Çin’in doğu bölgesinde yer alan Jiangsu Eyaletinin Zhenjiang şehrinde dünyaya gelmiştir. Şu anda 78 yaşında olan Chuanzhi, evli ve üç çocuk babasıdır. Chuanzhi, Gong Guoxing ile evlidir. Diğer taraftan Liu Chuanzhi’nin babası dürüst ve aynı zamanda yetenekli bir bankacı olarak bilinmektedir. Böylece ün kazanan Chuanzhi’nin babası aynı zamanda Çin Komünist Parti’sine de katılan bir isim olarak öne çıkmaktadır.

2002 yılından itibaren Chuanzhi, Çin Sanayi ve Ticaret Federasyonu’nun başkan yardımcısı olarak faaliyet göstermiştir. Ayrıca Chuanzhi, 2004 yılından itibaren de Çin Bilimler Akademisi Bilgisayar Teknolojisi Araştırma Enstitüsü’nün direktörüdür. Aynı zamanda Liu Chuanzhi, Çin Komünist Partisi’nin 16. Ulusal Kongresi’nde delege olarak yer almıştır.

Hatta, Çin’in en yüksek yasama organı Ulusal Halk Kongresi’nin 9 ve 10.oturumlarında milletvekili olarak yer almıştır. Bu bağlamda bahsettiğimiz gibi Chuanzhi’nin diğer iş insanlarına kıyasla siyaset alanında daha aktif rol oynadığı görülmektedir.

Bunun yanı sıra Liu Chuanzhi, Çin Girişimciler Kulübü üyesidir. 2006 yılında kurulan bu kulübün asıl amacı Çin’de yer alan genç girişimcileri arasında sosyal sorumluluk duygularını desteklemek ve güçlendirmektir. Ayrıca Chuanzhi, Tsinghua Üniversitesi Ekonomi ve Yönetim Okulu yönetim kurulunda yer almıştır. Dahası China Europe International Business School, Pekin Üniversitesi ve Renmin Üniversitesi’nde konuk profesör olarak görev almıştır. Bir diğer görevde bulunduğu şirket ise Kohlberg Kravis Roberts’da kıdemli danışmanlıktır.

Liu Chuanzhi’nin Başarıları

Liu Chuanzhi’nin başarılı kariyer hayatının yanı sıra aldığı birçok ödül ile de takdir görmektedir. Aldığı ödüller ve başarılarının arasında ‘Asyalı İşadamı’ olarak çeşitli ödüllere layık görülen ‘Küresel En Etkili 25 İş Lideri’ arasında yer alıyor. 1990 yılında Chuanzhi, ‘İkinci Ulusal Teknoloji Girişimcileri Altın Ödülü’ne layık görülmüştür. 1995 yılında ise Çin’de ‘Model İşçi ve Reform Adamı’ seçilmiştir. 1996’da Chuanzhi, ‘Ticari Sektörün En Etkili On Adamı’ arasında yer almıştır.

Ayrıca 2000’de Business Week Dergisi tarafından düzenlenen ödül töreninde ‘Asya’nın Yıldızları’ olarak seçilen isimlerden biri olmuştur. Ayrıca 2001 yılında Time Magazine tarafından düzenlenen törende Chuanzhi, ‘En Etkili 25 Küresel Yönetici’ listesinde yer almaya hak kazanmıştır.

Diğer taraftan 2012 yılında Forbes tarafından Çin’de yer alan ‘En Önemli 10 İş Lideri’ arasında yer alan bir girişimci olmuştur. 2016 yılında ise Chuanzhi, CNBC’nin Asya İş Liderleri Ödül töreninde ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü kazanmıştır.

Chuanzhi’nin Eğitimi ve Erken Kariyer Dönemi

Liu Chuanzhi, 1962 yılında lise eğitimini tamamlamıştır. Lise mezuniyetinden sonra Chuanzhi, askeri pilot olmak istiyordu. Hatta askeri pilotlukla ilgili tüm sınavları da başarı ile tamamladı. Ancak bu başarı kısa sürmüştü. Babası bir devrimci kimliğe sahip olmasına rağmen Chuanzhi, bir akrabasının sağcı olarak suçlanması sebebi ile askerlik hizmetine uygun olmadığı tespit edildi.

Bu tespitin ardından Chuanzhi, günümüzde Xidian Üniversitesi olan ancak o dönemde Halk Kurtuluş Ordusu Telekomünikasyon Mühendisliği Enstitüsü olarak bilinen okulda eğitime başlamıştır. Ancak bu eğitimi sırasında da Chuanzhi, siyasi ve sınıfsal geçmişi sebebi ile uygun görülmemiştir. Bu sebeple Chuanzhi radar eğitimi almak ile sınırlandırılmıştır. Bu radar çalışmaları sırasında Chuanzhi, daha sonra geleceğini şekillendirecek olan bilgisayar ile tanışma fırsatı yakalamıştır.

1966 ve 1976 yılları arasında Çin’de sosyopolitik bir hareket olarak nitelendirilen Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurucusu Mao tarafından başlatılan Büyük Proleter Kültür Devrimi yaşanmıştı. Bu kültür devrimi sırasında Chuanzhi ise entelektüel bir unsur olarak nitelendirilmiştir.

Kültür devriminin ilk yılında arkadaşı ile arasındaki sohbeti sırasında devrimin korkunç bir fikir olduğunu söylemiştir. Bu sebep dolayısı ile 1968’de devlete ait bir pirinç çiftliğine gönderilmiştir. Dolayısıyla Chuanzhi o dönemlerde sürgün edilmiş ve ağır işlerde çalıştırılmıştır.

Sonrasında Liu Chuanzhi, sürgünün bitmesi üzerine 1970 yılında Pekin’e dönüş yapmıştır. Pekin’de bir Bilgisayar Enstitüsünde mühendis ve yönetici olarak görev almıştır. Bu enstitü CAS olarak bilinen Chinese Academy of Sciences’dır. Bu görevi sırasında Chuanzhi, birçok bilgisayar geliştirmiş ve yeterli tecrübeyi elde etmiştir.

1984 yılında ise Chuanzhi bu görevinden ayrılmıştır. Bu görevinin istifası sonrasında Çin Bilimler Akademisi personel ofisinde kadroda çalışmıştır. Aynı yıl Chuanzhi, ilk kurulduğunda Legend olarak adlandırılan Lenovo şirketini kurmak için adım atmıştır. Peki başlangıçta Legend olarak adlandırılan Lenovo’nun hikayesi nedir? Lenovo şirketi tam olarak nedir? Legend nasıl kuruldu?

Lenovo Nedir?

Lenovo, Çin merkezli bir teknoloji firmasıdır. Dünya genelinde büyük teknoloji şirketleri arasında yer alan Lenovo, 1984 yılında Legend Holding çatısı altında kurulmuştur. Legend Holding ve Lenovo Group şirketlerinin kurucusu Liu Chuanzhi’dir. Lenovo markası özellikle dizüstü bilgisayar konusunda önemli bir konumda yer almaktadır.

Legend firması kurulduğu dönemde Çin, ekonomik anlamda zor şartlar altında yer alıyordu. Bu bağlamda o günden bu yana Lenovo markası altında günümüzde önemli bir paya sahip oluşunun en büyük katkısı Liu Chuanzhi’ye ait gibi görünmektedir.

2019 yılında Lenovo Group’un kurucusu Liu Chuanzhi, ana şirketi olan Legend Holding başkanı olarak yıl sonunda emekli olmuştur. 1984 yılında Legend Holding adı altında kurulan şirkette Chuanzhi, 2011 yılında da Lenovo Group başkanlığından ayrılmıştır.

Legend Holdings çatısı altında bulunan diğer büyük yan kuruluşlar arasında Legend Capital, Digital China, Hony Capital ve Raycom Real Estate Development Co. yer almaktadır. Lenovo markası herkes için daha akıllı teknoloji sunmayı hedef alan firmadır. Sunduğu ürünler arasında bilgisar, tablet, telefon, akıllı cihazlar, sunucular ve depolama yer almaktadır. Peki günümüzde çok uluslu bir şirket haline gelen Lenovo’nun hikayesi nedir? Gelin bu sorunun cevabına bakalım.

Lenovo’nun Kuruluşu

1980 döneminde çeşitli ekonomik reformlar gerçekleştirilen Çin’de şirket kurmak oldukça zordur. Liu Chuanzhi, Çin Bilimler Akademi’sinde araştırmacı olarak yer aldığı dönemde fonları oldukça azalmıştı. Ancak Chuanzhi, bilgisayar şirketi kurma fikrini ortaya atmıştı. Bu bağlamda Chuanzhi’nin akademide yer alan amiri ona ve diğer personellere girişimi desteklemek için kredi sağladı.

Başlarda Legend olarak adlandırılan Lenovo firmasının kuruluşu 200 bin yuana tekabül etmekteydi. Firmanın merkezi ise Pekin’de bulunan yaklaşık 17 metrekarelik bir ofisten ibaretti. Ancak o dönemde Çin ekonomisi ve politikaları oldukça zor ve kötüydü.

İlk başlarda birkaç mühendis arkadaşı ile birlikte televizyon ithali için faaliyet göstermiş ancak sonuç başarısız olmuştur. Tıpkı diğer başarılı iş insanları gibi Liu Chuanzhi’de bu başarısızlığı sonrası pes etmemiştir. Ardından hızla çalışmaya devam eden Liu Chuanzhi, bilgisayar kullanıcıları için kalite kontrol hizmetleri sunmuştur.

Birkaç yıl sonra şirket, IBM bilgisayarları için Çince karakterli devre kartları geliştirmeye başlamıştır. Şirketin dönüşümüne sebebiyet olan bu gelişmeler sayesinde Lenovo için fırsat doğmaya devam etmiştir. 1990’lı yıllara gelindiğinde şirket Legend markası adı altında ilk bilgisayarını üretmiştir. Aynı zamanda o yıllarda Legend firmasının ismi bugün bilinen ismi ile Lenovo olarak da değiştirilmiştir.

Legend firmasının ilk zamanları yavaş yavaş ilerlese de büyümeye devam etmiştir. Zorluklar ile karşılaşılan tüm bu süreç içerisinde bir ürün ya da hizmetin nihai olarak başarısı birçok faktöre bağlıydı. Legend firmasının kadrosunda ise birçok bilim insanı bulunuyordu.

Bu sebeple piyasayı anlamak inişli çıkışlı bir hikaye oluşturmuştu. Yabancı bilgisayarların Çin pazarına dahil olması ile birlikte zorlaşan süreç, daha sonra Legend’in liderliği ile sonuçlanmıştı. Böylelikle Liu Chuanzhi’nin en önemli hedefi bilgisayar teknolojisinin en ileri noktasında kalmak olmuştu.

Hong Kong’da Yeni Adıyla Lenovo

Liu Chuanzhi, Legend firmasında yer alan beş çalışanı ile birlikte Hong Kong’a gitmiştir. Bu Hong Kong ziyaretinin amacı yeni bir şirket kurmaktır. Bu sebeple ise devletten izin almışlardır. Chuanzhi’nin 1988’de Hong Kong’a taşınmasının ardından zorluklar ve maddi sıkıntılar ile karşılaşılmıştır. Bu zorlu geçen sürenin sonunda 2003’de Legend’in Lenovo adı ile dünyaya duyurulması gerçekleşti.

1994’de Lenovo şirketi yıllık 30 milyon dolar ciroya ulaşabilmeyi başarmıştır. Böylece şirket, halka arz edilmiştir. 1995 yılından ilk Legend markalı sunucu piyasaya sürülürken, 1996 yılında ilk dizüstü bilgisayar ortaya çıkmıştır. 1999’da ise Lenovo, Asya- Pasifik’de en iyi PC satıcısı olarak yer almıştır.

2004 yılına gelindiğinde Lenovo, IBM şirketinin bilgisayar donanımı alanında faaliyette bulunulan çalışmalarını satın almıştır. Böylece Lenovo şirketinin kurucusu Liu Chuanzhi, bir Amerikan firması olan IBM’nin işlerinin bir bölümünü satın alması ile tarihe geçen ilk Çinli CEO olmuştur. Bu bağlamda Lenovo’nun Liu liderliği altında uluslararası pazarlara açıldığı görülmektedir. Dahası 2004 yılında Legend, Çin’in en büyük kişisel bilgisayar üreticisi konumuna gelmiştir.

Liu Chuanzhi Kimdir: Genel Değerlendirme

Bu içeriğimizde dünyanın en büyük bilgisayar üreticilerinden biri olan Lenovo’nun kurucusu Liu Chuanzhi kimdir sorusunu yanıtlamaya çalıştık. Teknoloji markası olan Lenovo’nun 1984 yılında kurulan Legend şirketinin hikayesinden bahsettik. Aynı zamanda Chuanzhi’nin Çin’in ekonomik zorluklar ile geçen döneminden başarıyla çıkan Lenovo markasının gelişimine değindik.

Şirketin kurulduğu dönemde Çin ekonomisinin kapalı olduğu çok açık. Chuanzhi’nin yaptığı açıklamalarda bir bilim insanı olarak yapılan en kötü şeylerden birinin o dönemde ticarete atılmak olduğunu ifade ediyor. Ancak buna rağmen pes etmeyen bir başarı hikayesini de Chuanzhi yazıyor.

2019 yılında Gartner tarafından yapılan araştırmaya göre Lenovo, %24,7 pazar payına sahip. Bu pay ile dünyanın en büyük bilgisayar satıcısı olarak yer almaktadır. Diğer taraftan bu sırayı %22,4 ile HP ; üçüncü sırada ise %16,6 oran ile Michael Dell‘in kurucusu olduğu Dell ile devam etmektedir. Bunun yanı sıra Lenovo markası yeşile ve çevreye önem veriyor. Sürdürebilirlik konusunda toplum ve çevre için geri dönüşüm çözümleri için operasyonlarda liderlik göstermeyi hedeflediklerini açıklıyor.

Peki bilgisayar üreticisi olarak bilinen teknoloji firması ve döneminde ses getiren Legend şirketinin kurucusu Liu Chuanzhi hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Popüler bilgisayar markası Lenovo’yu başarılı buluyor musunuz? Liu Chuanzhi hakkındaki düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizler ile paylaşabilirsiniz.