Kasım 8, 2024
Manavgat-kapak

Manavgat Akdeniz’in turkuaz sularına ve yemyeşil doğasına ev sahipliği yapan, her yıl binlerce yerli ve yabancı ziyaretçi ağırlayan bir ilçe konumunda. Antik kentleri, şelaleleri, mağaraları, plajları, gölleri ve tematik müzeleri ile farklı tatil ihtiyaçlarını başarılı şekilde karşılayan Manavgat, 1960’tan beri özellikle yaz turizminin en önemli yerlerinden biri olmayı başarıyor. 

Yaz aylarının vazgeçilmez ilçelerinden biri olan Manavgat, bu özelliği sebebiyle sezon boyunca nüfusu neredeyse ikiye katlanıyor. Antalya’nın bir ilçesi olan Manavgat’a ulaşmak için öncelikle Antalya’ya gelmeniz öneriliyor. Bunun için karayolunu veya hava yolunu kullanabilirsiniz. Bu yerler, yılın dört mevsim boyunca ziyaret edilen ve ziyaretçilerine keyifli olanaklar sunar.

Manavgat’ta gezilecek yerler:

  1. Manavgat Şelalesi
  2. Aslanlı Mağarası
  3. Side Müzesi
  4. Oluk Köprü
  5. Side Antik Kenti
  6. Sorgun Plajı
  7. Oymapınar Gölü
  8. Alabalık Vadisi
  9. Köprülü Kanyon Milli Parkı
  10. Ters Villa – Upside Down House

Kalabalık arkadaş grupları, iki kişilik romantik tatiller veya çocuklu aileler gibi farklı tatil gruplarının ihtiyaçlarını karşılayan Manavgat, konaklama için de çeşitli olanaklar sunuyor. Oteller ve pansiyonlar Manavgat’ın farklı yerlerinde, çeşitli konseptler ile hizmet veriyor. Doğal güzellikleri ve etkileyici ortamı sayesinde Manavgat’ta tatilinizi yaparken aynı zamanda sunduğu güzellikleri de keşfedebilirsiniz!

1.Manavgat Şelalesi

Antalya’nın doğal güzellikleri denildiğinde listenin başında Manavgat Şelalesi geliyor. Yalnızca Manavgat ilçesi için değil, Antalya için önemli bir doğal güzellik olan şelale, Manavgat Nehri’nin 5-6 metre yükseklikteki falezlerden dökülerek oluşturduğu bir şelale. 

Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen, doğanın tadını çıkarmak isteyenlerin tercihi olan Manavgat Şelalesi, doğayla iç içe olmasının yanı sıra çok sayıda tesise de ev sahipliği yapıyor. Bu tesisler misafirlerine daha huzurlu zaman geçirmeleri açısından yardımcı oluyor. Etrafında birçok otel, pansiyon ve kamp alanı bulunuyor. Hem günübirlik hem de konaklamalı seyahatler için ziyaret edilen Manavgat Şelalesi’nde trekking, safari, bisiklet turu ve at binme gibi aktiviteler de gerçekleşiyor.

”Manavgat Şelalesi konum için tıklayın”

2.Aslanlı Mağarası

Kirazlı Köyü’nde yer alan, hem yerli hem yabancı turistler tarafından ziyaret edilen Aslanlı Mağarası 110 metrelik toplam uzunluğu ile yatay ve dikey olarak uzanıyor. Mağaranın dikkat çekici özellikleri arasında sarkıt ve dikitler geliyor. Mağarada bulunan dikitlerden birinin aslan figürünü anımsatması ise Aslanlı Mağarası olarak anılmasını sağlamış. 

Kuru bir mağara olan Aslanlı Mağarası’nın içerisinde bulunan eğim ve genişlemeler 40 metreden sonra başlıyor. Ekim ayında 18 derecelik sıcaklığı ve kendine has yapısı ile ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Side’nin en çok ziyaret edilen mağaralarından biri olan Aslanlı Mağarası, Köprülü Kanyon Milli Parkı ve Manavgat Şelalesi gibi önemli turistik yerlere de yürüyüş mesafesi uzaklığında.

3.Side Müzesi

Köy alanında kurulan ilk müze olması sebebiyle önemli olan Side Müzesi, Agora Şehir Hamamı olarak bilinen tarihi yapının restore edilmesi ile hizmete açılmış. Ören yeri içerisinde konumlanan, Anıtsal Çeşme ve Sütunlu Cadde’yi takip ederek ulaşabileceğiniz Side Müzesi, 1962 yılından beri hizmet veriyor. Müzenin yapımında mimar Selma Devrez’in oldukça önemli bir rol oynadığı biliniyor. Side Müzesi’nde Helenistik dönemden Geç Hitit dönemine kadar farklı dönemlere ait eserler bulunuyor. Portreler, lahitler, heykeller, kabartmalar ve mezar stelleri ilgi çekici eserler arasında bulunuyor. 50 TL ücret ödeyerek haftanın her günü 08.30 ile 19.00 saatleri arasında müzeyi ziyaret edebilirsiniz.

”Side Müzesi konum için tıklayın”

4.Oluk Köprü

Antalya’nın en güzel tatil yerleri arasında bulunan Manavgat, hem tarihi hem de turistik açıdan keyifli bir tatili imkanı vadediyor. Manavgat seyahatiniz esnasında görmenizi tavsiye ettiğimiz Oluk Köprü ise bir Roma köprüsünü sahip olması gereken bütün özellikleri taşıyor. Selge Antik Kenti’nin yakınında yer alan, Başkonak Köyü’nün yakınından geçen ve yüksekliği ile dikkat çeken Oluk Köprü, 14 metre uzunluk, 3,5 metre genişlik ile tasarlanmış. 

Bölgenin en çok ziyaretçi alan köprülerinden biri olan Oluk Köprü’nün tarihi hakkında net bir bilgiye erişilmese de yapı tekniği ve işçiliği göz önünde bulundurulduğunda M.S. 2. yüzyılda yapıldığını tahmin ediliyor. Oluk Köprüyü gün içerisinde dilediğiniz herhangi bir saatte ziyaret edebilirsiniz. 

”Oluk Köprü konum için tıklayın”

5.Side Antik Kenti

Türkiye’de pek çok antik yerleşim yeri olduğunu söylenebilir. Bunlardan biri olan ve kendine ait özellikleri ile en önemlisi olarak değerlendirilen Side Antik Kenti ise Romalılar, Bizanslılar, Selçuklu ve Osmanlı Devleti gibi çok sayıda egemenliğe belirli dönemlerde ev sahipliği yapmış durumda. 

Manavgat ilçesi sınırları içerisinde yer alan ve tarihe tanıklık eden Side Antik Kenti, tarih ve arkeoloji tutkunları tarafından özellikle yaz aylarında adeta akına uğruyor. Yaz döneminde 08.30 ile 19.30, kış döneminde ise 08.30 ile 17.30 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlayan Side Antik Kenti’ne giriş için ücret ödemeniz talep edilmiyor.

6.Sorgun Plajı

Belirli bölümleri kum belirli bölümleri çakıl olan, halk plajı olduğu için ücretsiz olarak ziyaret edebileceğiniz Sorgun Plajı, en sevilen Antalya plajları ve koyları arasında geliyor. Ücretsiz olarak sağlanan otopark hizmeti şahsi aracınız ile yolculuk yaptığınız takdirde zorlanmanızı engelliyor. 

Side beldesinde yer alan ve mavi bayraklı olan Sorgun Plajı temizliği ile ön planda. Hem kalabalık arkadaş grupları hem de çocuklu aileler tarafından tercih edilebilecek bir plaj. Soyunma kabinleri, duş alanları ve tuvaletler gibi olanaklara sahip olan Sorgun Plajı halk arasında de Çamiçi Plajı ismiyle de anılıyor.

7.Oymapınar Gölü

Oymapınar Gölü Manavgat Çayı üzerinde kurulmuş iki barajdan birisi. Elektrik üretimi amacıyla 1984 yılında hizmete açılan, 185 metre yüksekliğiyle eşsiz bir manzara sunan göl, toplu taşıma araçları veya şahsi aracınız ile ulaşabileceğiniz bir konumda. Turkuaza yakın renkteki göl ve ona eşlik eden yemyeşil doğa, merkezini kalabalık gürültüsünden uzaklaşmak ve keyifli bir tatili yapmak isteyenlerin tercihi olmasını sağlıyor. Saklı bir cennet olarak değerlendirilen ve günün istediğiniz herhangi bir saatinde ziyaret edebileceğiniz Oymapınar Gölü rafting ve tekne turları yapmak için de ideal.

8.Alabalık Vadisi

Oymapınar Gölü’ne giden yolun üzerinde, ilçe merkezine 25 km uzaklıkta bulunan Alabalık Vadisi Manavgat Nehri’ni besleyen asıl kaynaklardan birine ev sahipliği yapıyor. Alabalık Vadisi manzarası ve doğayla iç içe olması sebebiyle doğan meraklılarının ilgisini çekse de yalnızca vadi değil vadiye ulaşmak için gidilen yolda oldukça heyecan verici. 

Yemyeşil ormanları aşarak ulaşabileceğiniz ve uzun doğa yürüyüşleri yapmanız gereken Alabalık Vadisi, balık tutmak ya da rafting gibi ekstrem aktivitelere katılmak için de iyi bir tercih. Trekking etkinlikleri için de tercih edilen Alabalık Vadisi ekosistem konusunda da oldukça önemli bir zenginliğe sahip.

9.Köprülü Kanyon Milli Parkı

Köprülü Kanyon Milli Parkı Türkiye’nin en ünlü rafting merkezlerinin başında geliyor. Isparta’nın Sütçüler ilçesinden başlayan ve Antalya, Serik’in güneyinden Akdeniz’e dökülen uzun bir nehir olarak olan Köprülü Kanyon Milli Parkı etrafındaki yeşil alan ile keyifli aktivitelerin ana merkezi. Antalya il merkezine 80, Manavgat’a ise 66 km uzakta olan Köprülü Kanyon Milli Parkı içerisinde bulunan iki farklı tarihi köprü sebebiyle Köprülü Kanyon ismi ile anılıyor. 14 km uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun kamyonu olan Köprülü Kanyon Milli Parkı toplamda 366.140 dekarlık bir alanda yer alıyor.

”Köprülü Kanyon konum için tıklayın”

11.Ters Villa – Upside Down House

Son dönemlerin en popüler müze konseptlerinden biri olan ters ev konseptli müzeler, Türkiye’nin farklı yerlerinde hizmet veriyor. Manavgat’ta da bulunan ters villa, 2018 yılında Sorgun Belediyesi tarafından açılmış. Türkiye’nin en büyük ters evi olarak hizmet vermesi, ziyaretçiler tarafından tercih edilmesini sağlıyor. Buzdolabı, kanepe, çamaşır makinası, sandalye, duş kabini ve televizyon ünitesi gibi aklınıza gelebilecek bütün eşyaların ters olduğu ters villa, ilginç ve eğlenceli bir müze. Özellikle çocuklu aileler tarafından ziyaret edilen Ters Villa – Upside Down House hafta sonu 10.00 ile 19.00, hafta içi ise 10.00 ile 18.00 saatleri arasında ziyarete açık.

12.Side Sualtı Müzesi

Tasarım aşamasında Deniz Ticaret Odası Antalya şubesinin imzasının bulunduğu Side Sualtı Müzesi, Türkiye’nin ilk sualtı müzesi konumunda. Kıyıdan yaklaşık olarak 1,5 mil açıkta bulunan, 20 metrelik derinliğe sahip olan Side Sualtı Müzesi, kendi branşında eser sayısı açısından Meksika Sualtı Müzesi’nden sonra ilk sıralarda yer alıyor. 

Toplamda 117 adet koleksiyona ev sahipliği yapan Side Sualtı Müzesi 5 temel tema ile hizmet veriyor. 2015 senesinden beri hizmete açık olan ve bugüne dek 50 binden daha fazla ziyaretçiyi ağırlayan Side Sualtı Müzesi’nin giriş ücreti 800 TL. Her gün 09.00 ile 16.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Side Sualtı Müzesi’ne gitmek istiyorsanız profesyonel dalış sertifikasına sahip olmanız gerektiğini unutmamalısınız. 

13.Tarihi Aspendos Köprüsü

13. yüzyıldan bugüne dek bozulmadan gelebilmiş, sağlam mimarisi ile ziyaretçilerini etkileyen Tarihi Aspendos Köprüsü, inşa aşamasında Selçukluların imzası olan ve gün boyunca ücretsiz olarak gezebileceğiniz tarihi bir yapı. Günümüzde ziyarete açık olan kısımların Roma dönemine ait kalıntılar ile dolu olduğu biliniyor. Yapıldığı döneme göre değerlendirildiğinde mimari açıdan etkileyici bir yapı olan Tarihi Aspendos Köprüsü, Köprüçay üzerinde konumlanıyor. Köprünün yapım aşamasında kullanılan taşların büyük bir kısmının da Aspendos Antik Kenti’ne getirildiği tahmin ediliyor. Köprü yalnızca Side’de değil, Antalya’da gezilecek yerler arasında bulunuyor. Özellikle bahar ve yaz sezonunda ziyaretçileri sebebiyle en hareketli zamanlarını yaşıyor.

”Tarihi Aspendos Köprüsü konum için tıklayın” 

14.Boğaz Plajı

Boğaz Plajı Manavgat Çayı ve Akdeniz’in buluşmasına tanıklık ediyor. Mavi ve yeşilin her tonunu ziyaretçilerine sunan Boğaz Plajı, zannedilenin aksine hem yaz hem kış aylarında sakin ambiyansını korumaya devam ediyor. Yerleşim alanından uzakta olduğu için şahsi aracınız ile ulaşım sağlayabileceğiniz Boğaz Plajı etrafında restoranlar ve Manavgat otelleri de bulunuyor. 3 kilometrelik, ince kumlu bir plaj olan Boğaz Plajı, denizin, kumun ve güneşin tadını çıkarmak isteyenlerin tercihi. Side Antik Kenti’ne yakın konumda bulunması, turistik açıdan zengin bir gün geçirmek isteyenlerin de tercih olmasını sağlıyor.

15.Mahrumçalı Mağarası

Manavgat seyahatiniz esnasında görmeniz gereken yerlerden biri olan Mahrumçalı Mağarası Gebecek Köyü’ne yakın bir konumda. Oldukça kolay bir şekilde ulaşım sağlanması, turistler tarafından sık sık ziyaret edilmesini sağlıyor. Motor veya araçla ulaşabileceğiniz, 157 metrelik uzunluğa sahip olan Mahrumçalı Mağarası’nın en derin noktasının 36 metreye yakın olduğu biliniyor. Yarı aktif özelliğini devam ettiriyor olması diğer mağaralardan ayrılmasını sağlıyor. Bölgede bulunan diğer mağaralar kadar görkemli olmasa da turistik açıdan dikkat çekici bir yapı olduğunu ve ziyaret edilmesi gerektiğini bilmelisiniz. Mahrumçalı Mağarası genellikle ilkbahar ve yaz aylarında ziyaret ediliyor. 

16.Altınbeşik Mağarası

Türkiye’nin en büyük yeraltı gölüne ev sahipliği yapan Altınbeşik Mağarası, aynı zamanda Avrupa’nın da en büyük üçüncü yeraltı gölü olma özelliğini taşıyor. 125 metrelik toplam uzunluğu ile kimi yerlerde 15 metrelik derinliğe ulaşan Altınbeşik Mağarası, doğa meraklılarının Manavgat’ta mutlaka görmesi gereken yerlerin başında geliyor. 

Eğer Altınbeşik Mağarası’nı ziyaret etmeyi düşünüyorsanız mağara içerisinde yüzmenin yasak olduğunu belirtmek gerekiyor. İlçe merkezine 54 km uzaklıkta yer alan ve 1995 yılından beri turizme açık olan Altınbeşik Mağarası’nın 2200 metrelik büyük bir bölümü incelenebiliyor. Arkeolojik çalışmaların devam ettiği bölümler ise ziyarete kapalı konumda.

17.Manavgat Kapalı Çarşı

Kapalı çarşı ilçenin merkezinde sabit bir bedesten olarak kurulmuş. Hediyelik eşyalar, baharatlar, yöresel el dokuması ürünler ve deri eşyalar gibi geniş bir ürün yelpazesini müşterileri ile buluşturan Manavgat Kapalı Çarşı, Antalya’nın en büyük açık hava pazarlarından biridir. Kapalı çarşının etrafında bulunan yöresel restoran ve kafeler, Antalya’nın meşhur yemekleri denemeniz konusunda sizlere fırsat sunuyor.  

Hem yöre halkı hem de turistler tarafından ilgi gören Manavgat Kapalı Çarşı pazartesi ve perşembe günleri ayrıca ara sokaklarında kurulan pazarlar ile de eğlenceli bir atmosfere sahip. Yerel üreticiler tarafından üretilen zirai ve şarküteri tarzdaki ürünleri satın alabileceğiniz, kendiniz veya sevdikleriniz için hediyelikler bakabileceğiniz Manavgat Kapalı Çarşı 09.00 ile 22.00 saatleri arasında açık. 

18.Darıbükü Kanyonu

Manavgat ilçesi sınırlarında, Karabacak Köyü’nde yer alan Darıbükü Kanyonu, merkezde yaklaşık 80 km uzaklıkta yer alıyor. Eğer Darıbükü Kanyonu’na şahsi aracınız ile ulaşmak istiyorsanız arazi aracı kiralamanızı  öneriyoruz. Köyden kanyona ulaşım için kullanılan yolda asfalt olmaması, orman ve yayla yolunu tercih etmeniz gerektiğini gösteriyor. 

Antalya merkezine uzak olduğu için şehrin gürültüsünden ve kaosudan uzak, doğa ile iç içe ve huzurlu bir kanyon olan Darıbükü Kanyonu, tahmini 250 ile 300 metre arasında bir uzunluğa sahip. Kış aylarında suyun debisi yüksek olduğu için yürüyüş için uygun olmadığını belirtmek gerekiyor. Ancak ilkbahar ve yaz aylarında debi düşer ve yürüyüş için uygun hale gelebiliyor.