Eylül 21, 2024

Yörenin coğrafi özelliklerine göre şekillenmiş bir mutfağa sahip olan Ordu; mutfağında özellikle balık, sebze ve meyveye sık sık yer veriyor. Karadeniz kıyılarında bulunan bir şehir olan ve dolayısıyla dağ, yayla ve deniz kültürünün iç içe olduğu Ordu, yemeklerinde her damak zevkine hitap edebilecek geniş bir çeşitlilik sunar.

Ordu kıyı kuşağı yağışlı ve ılıman iklime sahip bir şehirdir. Sahip olduğu bu özelliğin mutfak kültürüne doğrudan yansıdığı görülüyor. Özellikle balığın yoğun olarak kullanıldığı ve hemen her türünün yemeklerde tercih edildiği Ordu lezzetleri farklı lezzetlerin bir araya gelmesiyle oluşmuş çeşitli tariflere sahip. 

Özellikle ana yemekler konusunda iddialı olsa da mezeler ve tatlılar da Ordu mutfağında önemli bir yerde duruyor. Turşu kavurmalarından doğada kendiliğinden yetişen yöreye özgü bitkilerden yapılan yemeklere kadar başka bir mutfakta rastlamanızın mümkün olmadığı pek çok lezzeti, Ordu’da deneyebilirsiniz!

Dört mevsim ziyaret edilen ve ziyaretçilerine benzersiz bir deneyim sunun Ordu’nun meşhur yemekleri arasında;

  1. Hamsi Köftesi
  2. Pazı Mücveri
  3. Ordu Yağlısı
  4. Taze Bezelye Kayganası
  5. Isırgan Çorbası  
  6. Gilik Peyniri 
  7. Gürcü Kavurması 
  8. Pancar Döşemesi
  9. Zeytiyani
  10. Fasulye Diblesi gibi lezzetler bulunuyor. 

Günün farklı öğünlerinde tercih edilen ve farklı damak tatlarına uygun olan bu lezzetleri şehirde veya ilçelerde yer alan restoranlarda deneyebilirsiniz. Sıcakkanlı esnafı ve halkı ile de sizlere benzersiz bir seyahat deneyimi sunacak olan Ordu, Türkiye’nin gastronomik şehirleri arasında yer alıyor. 

1.Hamsi Köftesi

Ordu mutfağında balığın ve özellikle hamsinin onlarca farklı versiyonda hazırlandığını görebilirsiniz! Bunların başında ise hamsi köftesi gelir. Yediden yetmişe herkes tarafından Ordu halkının en sevdiği yemeklerden biri olmayı başaran hamsi köftesi Türkiye’nin diğer illerinde de Ordu’dan feyz alınarak yapılan bir yemek durumunda.

Adından da anlaşılacağı üzere bu köfte tarifinin malzemelerinde kıyma bulunmuyor. Bunun yerine hamsi kullanılıyor. Kalan malzemeler ise klasik köfte yapımında kullanılan malzemelerden oluşuyor.

Balık yeme konusunda istekli olmayan çocuklar için en ideal seçeneklerden biri olan hamsi köftesi yetişkinlikler tarafından da yoğun bir ilgi görüyor. Bu lezzet ana yemek olarak ve sıcak şekilde servis ediliyor. 

2.Pazı Mücveri

Karadeniz mutfağının en sevilen yemeklerinden biri olan pazı mücveri, Ordu’da da yoğun bir ilgi görüyor. Zengin akşam yemeği sofralarının vazgeçilmezi olan pazı mücveri, yöresel restoranların en çok tercih edilen ürünlerinden birisi konumunda.

Klasik mücver tarifini andırsa da içerisinde kullanılan pazı klasik tariflerden daha farklı bir aromaya sahip olmasını sağlar. Pazı mücveri genellikle yanında süzme yoğurt ile servis edilir. Günün her saati tüketilen bu lezzet özellikle yaz aylarında hafif tadı sebebiyle çok yoğun bir ilgi ile karşılaşıyor. Ordu seyahatiniz esnasında mutlaka denemeniz gereken bu lezzet için yöresel yemekler hazırlayan restoranları tercih edebilirsiniz! 

3.Ordu Yağlısı

Karadeniz denildiğinde akla gelen pek çok lezzet bulunuyor. Bunların başına ise pideler geliyor. Hamur işi lezzetleri ile dünyanın farklı yerlerinde bile kendinden bahsettirmeyi başaran Ordu mutfağı, geniş bir zenginliğe sahiptir.

Ordu yağlısı Karadeniz pidesi denildiğinde akla ilk gelen lezzetlerden biri oluyor. Şehirde hizmet veren pide lokantalarının hepsinde deneyebileceğiniz bu lezzet kendine özgü harcı ve pide üzerine kırılmış yumurta ile klasik pide deneyimlerinin tamamen geride kalmasını sağlıyor. Hem yerli hem yabancı turistler tarafından yoğun bir ilgi gören Ordu yağlaması dört mevsim boyunca tüketilse de ağır bir yemek olduğunu önceden söylemek gerekiyor.

4.Taze Bezelye Kayganası

Ordu mutfağı sebzelerin aktif bir rol oynadığı yemeklere sahip konumdadır. Sebze ağırlıklı bir yemek olan ve lezzeti ile parmak ısırtan taze bezelye kayganası ise Ordu’nun yöresel lezzetlerinin arasında yer alıyor. Bezelyelerin haşlanması ve daha sonra yumurtayla mısır unundan oluşturulmuş bir karışımla buluşturulması sonucu hazırlanan taze bezelye kayganası eşsiz bir lezzet.

Mısır unu ile bezelyenin muhteşem uyumunu her lokmada anlayacağınız bir lezzet olan taze bezelye kayganasını hazırlarken bezelyelerin kılçıklarının incelikle ayıklanması gerekiyor. Bu durum ise yemeğin ustalık gerektiren bir yemek olduğunu ve bu şekilde daha lezzetli hale geldiğini gösteriyor. 

5.Isırgan Çorbası

Ordu mutfağı yalnızca ana yemekleri ya da mezeleri ile değil, çorbaları ile de meşhur. Ordu’da en çok hazırlanan ve tüketilen çorbalardan biri olan ısırgan çorbası, tat ve yapılış olarak klasik çorba tariflerinden biraz farklı.

İçeriğinde yer alan malzemeler sebebiyle yeşil bir renge sahip olan ve iştahsız çocukların da yeme konusunda motivasyonunu arttıran bu lezzet, oldukça besleyici olması sebebiyle de tüketiliyor. Yöre halkı tarafından evlerde yapılan ısırgan çorbası denemek için esnaf lokantalarını tercih edebilirsiniz. 

6.Gilik Peyniri

Ordu seyahatinizi daha eğlenceli hale getirecek pek çok turistik yer şehir içerisinde bulunuyor. Turistik açıdan ziyaretçilerine benzersiz deneyimler sunan ve bu sebeple dört mevsim boyunca ziyaret edilen Ordu,  özellikle ilçeleri ile dikkat çekmeyi başarıyor.

Ordu’nun bir ilçesi olan Mesudiye, gilik adı verilen bu peynirin de ana vatanı olarak biliniyor. Özel yapılan küplerin içerisinde kurulan ve mağarada altı ay bekletilerek elde edilen bu peynire gilik peyniri adı veriliyor. İnek sütünden yapılan ve Ordu’ya ait yöresel bir lezzet olan gilik peyniri yoğun peynir tatlarından hoşlananların unutamayacakları benzersiz bir lezzet sunuyor. 

Gilik peyniri ile yapılan birçok tarif bulunuyor. Ordu lezzetleri denildiğinde akla bu peynirin geliyor olmasını sağlayan en önemli özelliği ise sevdiklerinize hediye olarak götürebilmeniz konusunda da sizlere imkan tanıması. 

Paketlenmiş halde satılan peyniri sevdiklerinize hediye olarak alabilir ya da evinizde yemek için satın alabilirsiniz. Bunun yanı sıra şehrin hemen her yerinde peynir alışveriş yapabileceğiniz şarküteri dükkanları bulunur. Tat olarak tulum peynirine benzeyen bu peynir daha çok kış aylarında sofralara konuluyor. Ancak lezzet ve besleyicilik açısından yüksek değerlere sahip olması sayesinde özellikle yöre halkı tarafından çok sevilerek tüketiliyor. Paket halinde satılan versiyonlarını bulursanız sevdiklerinize bu lezzeti tatmaları için almayı unutmamalısınız.

7.Gürcü Kavurması

Gürcü kavurması ismi ile anılsa da Ordu’ya özgü bir yemek olan ve hızlı bir şekilde hazırlandığı için yöre halkı tarafından yoğun bir ilgi gören bu lezzet, dört mevsim boyunca yöre halkı tarafından tüketiliyor. Zaprana adı verilen ve Karadeniz’ e özgü olduğu düşünülen bir baharat ile hazırlanan Gürcü kavurması, daha farklı baharatlar ile de zengin hale getiriliyor. 

Gürcü kavurması içerisinde kuşbaşı et, soğan, salça, kinzi, sarımsak ve zaprana gibi yöreye ait çok sayıda malzeme bulunuyor. Soğuk kış günlerinde içinizi ısıtan bu lezzete yöresel restoranlar ya da esnaf lokantaları ile ulaşabilir ve deneyebilirsiniz! 

8.Pancar Döşemesi

Borcamda hazırlanan ve harcın borcam içerisinde dağıtılması ile servis edilen pancar döşemesi, Ordu’ya ait yöresel lezzetlerden bir diğeri olarak biliniyor. İsminde de anlaşılacağı üzere yemeğin hammaddesi pancar olsa da damaklarda unutulmaz bir iz bırakmasını sağlayan en önemli malzemesi has zeytinyağı! 

Yöre halkı tarafından evlerde yapılan pancar döşemesi için kaliteli ve doğal bir zeytinyağı kullanılması gerekiyor. Bunun yanı sıra tarifte kara lahana ve pirinç de kullanılıyor. Özel baharatlar ile daha lezzetli hale gelen ve her mevsim tüketilen bu lezzet hem hafif hem de lezzetli! Bu sayede farklı damak tatlarına hitap etmeyi başarıyor. 

9.Zeytiyani

Ordu’nun yöresel yemekleri denildiğinde akla ilk gelen lezzetlerden biri zeytiyani olur. Kökenlerinin Gürcistan’a dayandığı bilinen ancak günümüzde Ordu halkı tarafından evlerde sık hazırlanan yemeklerden biri olan zeytiyani; sarımsak, tavuk ve tavuk suyu, ceviz ve safran ile hazırlanıyor. 

Malzeme listesi çok az olsa da hazırlanması ile meydana gelen lezzet yıllar boyu hatırlanacak nitelikte oluyor. Soğuk servis edilen ve çoğunlukla meze olarak tercih edilen zeytiyani, sıcak yaz günlerinin de en ferahlatıcı yemek seçeneklerinden biri olmayı başarıyor. 

10.Fasulye Diblesi

Yalnızca Ordu değil, Karadeniz mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan fasulye diblesi Ordu’da daha farklı bir çeşit ile yapılıyor. Hem faydalı hem de lezzetli olması sebebiyle yöre halkı tarafından yoğun bir ilgi gören fasulye diblesi, esnaf lokantalarının neredeyse tamamında bulunuyor. 

Yapımı oldukça kolay olan bu lezzet hafif bir tada sahip olduğu için sıcak yaz günlerinde bile en sevilen yemeklerden biri oluyor. Ordu’ya özgü olarak yapılan fasulye diblesinin içerisinde klasik olandan farklı olarak yeni bahar baharatı ilave ediliyor. Bu baharat ise yemeğe özgün bir aroma katıyor. 

11.Mısır Yarmalı Aş Sarması

Karalahana sarması ile benzer bir görüntüye sahip olsa da bu lezzetin tanıdığınız hiçbir lezzet ile benzer olmayacağını söylemekte fayda var! Mısır yarması ve bulgurlu bir harç ile hazırlanan; klasik sarma tariflerinden oldukça farklı olan mısır armalı aş sarması salçalı su içerisinde pişirilir. Yerken ağza gelen hafif salça tadı, aromasının benzersiz olmasını sağlar. 

Hem yaz hem de kış aylarında yöre halkı tarafından en sık hazırlanan yemeklerden biri olan mısır yarmalı aş sarması, besleyici bir yemek olması sebebiyle de tercih ediliyor. Bu lezzeti yöresel restoranlar aracılığıyla deneyebilirsiniz! 

12.Gendeme Çorbası

Gendeme çorbası adı verilen bu lezzete Türkiye’nin farklı mutfaklarında da rastlamış olabilirsiniz. Ancak Ordu’da hazırlanan versiyonunun hafızanızda yer edeceğini bilmelisiniz! 

Kolay ve hızlı bir şekilde hazırlandığı için yöre halkı tarafından yapılan bu lezzeti denemek için yöresel restoranları da tercih edebilirsiniz. Gendime çorbası temel olarak bir kap içerisinde yoğurt, un ve yumurtanın karıştırılması ile hazırlanmaktadır. Piştikten sonra üzerine dökülen tereyağlı ve naneli sos da çorbaya daha fazla lezzet katmaktadır. Hafif olmasının yanında besleyici olmasıyla da öne çıkan bu çorba özellikle soğuk günlerde içinizi ısıtabilir! 

13.Sakarca Kayganası

Eğer Ordu’ya ilk kez geliyorsanız sakarca kayganası adı verilen bu yemeği duymamış olmanız çok muhtemel. Yemeğin değil, yemeğin hammaddesi olan otun ismi olan sakarca kayganası, insan sağlığı için çok sağlıklı olan ve yüksek bölgelerden toplanan bir ot ismidir.

Sakarca kayganasına mısır unu, yağ ve yumurtanın ilave edilmesi ile yemek haline getirilmesi yöre halkının en sevdiği yemeklerden birini oluşturuyor. Hazırlanma süreci çok kolay olduğu için bu lezzetli yemek neredeyse bütün esnaf lokantalarının ve yöresel restoranların menülerinde bulunuyor. Özellikle bahar aylarında tüketilen sakarca kayganası, Ordu halkı tarafından evlerde de en çok pişirilen yemeklerden birisi durumunda.

14.Galdirik(Ispıt Otu) Kavurması

Daha önce adını bile duymuş olmadığınız bu lezzeti denediğiniz andan itibaren aklınızdan çıkmayacak olduğunu söylemek gerekiyor. Ordu yöresinde yetişen bir çeşit bitki olan galdirik ya da bilinen ismi ile ıspıt otu, çeşitli malzemeler ile karıştırılarak bir yemek haline getiriliyor. Bu yemeğe galdirik (ıspıt otu) kavurması adı veriliyor. 

Genellikle bahar aylarında kavurması yapılan bu yemek oldukça lezzetlidir. Bunun yanı sıra insan sağlığı için de faydalı özellikler gösterebiliyor. Evlerde yöre halkı tarafından sık sık hazırlanan bu yemeği yöresel restoranlarda ya da esnaf lokantalarında deneyebilirsiniz! 

15.Cevizli Helva

Ordu’nun en sevilen tatlılarından biri olan cevizli helva özellikle Perşembe ilçesinde çok daha yoğun şekilde hazırlanıyor. Ünü yalnızca Karadeniz bölgesine değil dünyaya ulaşmayı başarmış bir lezzet olan cevizli helva, büyük bir ustalık eseri olarak hazırlanıyor. Günümüzde cevizli helvanın üretilen pek çok versiyonu olduğu biliniyor. Paketli halde satılan ve sevdiklerinize hediye olarak alabileceğiniz ceviz helva, Ordu’da yer alan tatlı dükkanlarında ya da helvacılarda bulunabilir. 

Cevizli helva adıyla anılan ve içerisinde yoğun olarak ceviz bulunduran bu lezzet tatlı ihtiyacını başarılı şekilde karşılıyor. En önemli özelliklerinden biri ise kıvama gelmesi için 3 gün uğraşmanın gerektiği cevizli helva adeta bir ustalık eseri!

Helva konusunda yeterince bilgi ya da deneyime sahip olmayan kişilerin helva yapımı esnasında kıvamı tutturabilmeleri mümkün olmuyor. Bu yüzden bu helvayı da herkes istendiği gibi yapamıyor. Yöre halkı tarafından özellikle kış aylarında yoğun olarak tüketilen ve hastalıklardan koruduğu düşünülen cevizli helva, yalnızca birinci sınıf malzemelerle yapılıyor. Bu sayede lezzeti unutulmayacak bir seviyeye geliyor. 

16.Fındıklı Un Helvası

Ordu mutfağı denildiğinde akla ilk gelen genellikle fındık oluyor. Fındık yetiştiriciliğinin yoğun olarak gerçekleştiği bir şehir olan Ordu, lezzetli fındıkların başkenti olarak biliniyor. 

Fındıktan yana üretimin hızlı olması yemeklerde de kullanılmasını sağlıyor. Bu yemeklerden biri olarak bilinen ve tatlı kategorisinde yer alan fındıklı un helvası, klasik helvalara benziyor. Fakat Ordu fındığının yiyenlerin damaklarında bıraktığı aromatik tat, fındıklı un helvasını klasik helva tariflerinden çok daha farklı ve lezzetli hale getiriyor. Kavrulmuş fındık ile hazırlanan fındıklı un helvası, restoranlarda bulunabilecek bir lezzet.

17.Pekmez Yağlaşı Tatlısı

İçerisinde üzüm pekmezi, mısır unu, limon tuzu ve su bulunduran ve oldukça az malzeme ile yapılan pekmez yağlaşı tatlısı Ordu’da en çok tercih edilen tatlıların başında geliyor. Tatlı ihtiyacını karşılamak adına akşam yemeklerinden hemen sonra evlerde sık sık hazırlanan bu lezzeti restoran ve esnaf lokantalarında görmek de mümkün. 

Tüm malzemeleri muhallebi kıvamına gelene dek pişirmek ve ardından bir kaba yaymak gerekiyor. Soğuduktan sonra baklava dilimleri şekilde kesilerek servis edilen pekmez yağlaşı tatlısı hem hafif hem de lezzetli bir tatlı olması sebebiyle ilgi görüyor!

18.Fındıklı Burma Tatlısı

Ordu’da Gezilecek Yerler hakkında araştırma yaparken nerede ne yemeniz gerektiği ile ilgili planlama yapmanızı öneriyoruz. Turistik açıdan dikkat çekici bir şehir olan ve her yıl turistleri ağırlayan Ordu, sizlere yalnızca gezilmesi gereken yerler ile ilgili değil; gastronomik açıdan da unutulmaz bir deneyim sunmayı vadediyor. 

Ana yemekleri, salata ve mezeleri ile ağzınızda uzun süre iz bırakacak bir mutfak olan ve herkesin kendi  damak zevkine uygun bir lezzet bulmasını sağlayan çeşitliliğe sahip olan Ordu mutfağı; tatlıları ile de ilgi çekmeyi başarıyor. Ordu’nun eşsiz lezzetlerinden biri olan ve yöre halkının tatlı dendiği an aklına gelen lezzetlerden biri fındıklı burma tatlısı oluyor. Ordu’da yetişen nefis fındıklar ile hazırlanan ve yiyenlerin bir daha unutamayacakları fındıklı burma tatlısı ince açılan yufkaların arasında fındık yayılması ve şekil verilmesi ile hazırlanıyor. Pişmesinin ardından şerbet ile buluşan bu lezzeti ılık tüketmek öneriliyor. Şehirde hizmet veren tatlıcılarda bulabileceğiniz bu lezzet, yöre halkı tarafından evlerde de yapılıyor.