Aralık 4, 2024

Plurk, kullanıcıların en fazla 360 karakter boyutunda olabilen kısa mesajlar ya da bağlantılar ile güncellemeler gönderebilmesine olanak tanıyan ücretsiz bir sosyal medya ağı ve mikro blog hizmetidir.

Plurk, Twitter uygulamasına benzer özelliklere sahip bir mikro blog sitesidir. Tipik blog sitelerinden farklı olarak karakter sınırlaması sebebiyle ayrıntılı olmaya daha kısa ve öz içeriklerin üretildiği bir platformdur. Twitter ve Plurk uygulamaları benzer özelliklere sahip sosyal medya ağları olsa da Plurk düzeni, organizasyonu ve farklı stili ile kullanıcılarına daha farklı bir deneyim sunmaktadır.

Plurk nasıl ortaya çıktı?

Plurk, A Takım tarafından 2008 yılının mayıs ayında piyasaya çıkarıldı. Plurk uygulamasının çıkarılış amacı, gerçek insanlardan oluşan eğlenceli, sosyal, rahat ve işbirlikçi bir topluluk yaratmak ve bu kişilerin etkilişimine aracı olmaktı.

Plurk kısa mesaj, sosyal medya platformları, blog ve e-mail arasında denge kuran bir iletişim platformu yaratmayı hedefledi. Ayrıca geliştiricileri Plurk uygulamasının; barış, sevgi, eşitlik ve saygı gibi temel kavramlara aracı olabilecek nitelikte olduğunu öne sürdü.

Plurk uygulamasının özellikleri neler?

Plurk kullanıcıları, tartışmaları ve paylaşımları teşvik etmek adına bir tür puanlama sistemi ile yönetilmektedir. Yüksek puana sahip olan kullanıcılar daha iyi bir statüye sahip olmakta ve Plurk uygulamasında kullanılan emojilerden daha fazla elde edebilmektedir. 

Plurk kullanıcıları, istedikleri alanda içerik paylaşabilirler. Bazı kullanıcılar anlık durumlarıyla ilgili paylaşımları tercih etmekteyken, bazıları eleştirel görüşlerini paylaşmayı tercih edebilir. Plurk, kullanıcılarını konu olarak sınırlamamaktadır. Ayrıca Plurk uygulamasında görüntü ya da link paylaşmak da mümkündür.

Bu uygulamada kullanıcılar, diledikleri kimseleri takip edebilirler. Uygulama, takip edilen kişilerin paylaşımlarını görme fırsatı sağlar. Ayrıca uygulamada, anlık durumu niteleyen belirli statüleri (örneğin seviyor, gülüyor gibi tek kelimelik ifadeler) seçme imkanı vardır. Bu statüleri kullanıcılar birbirlerine de gönderebilirler. 

Platformda içeriklerin tamamı, herkese açık olmak zorunda değildir. Dileyen kullanıcılar gizlilik ayarlarını istediği gibi ayarlayabilir. Ayrıca Plurk uygulamasının özel mesajlaşma özelliği de vardır.

Platformda grup konuşması da yapılabilir. Bunun yanında kullanıcılar, mesajlara ifade bırakabilirler. İfadeler yetersiz geldiğinde ifade olarak kendi görüntülerini de ekleyebilirler. Ayrıca Plurk, kullanıcılarına arka plan düzenleme gibi çeşitli kişiselleştirme özellikleri de sunar.

Bu uygulama, içerikleri Twitter’dan daha farklı olarak bir zaman çizelgesine göre listeler. Plurk, bir güncellemeye ait tüm yanıtları senkronize olarak bir araya getirir. Bu özellik, Twitter’da olmayan bir özelliktir ve kullanıcıların kafa karışıklığı yaşamalarına neden olan bir durumun önüne geçmektedir.

Twitter’da çoğu zaman bir Tweet’e verilen cevap, ilgili Tweet ile beraber gösterilmediğinden kullanıcılar cevabın hangi Tweet’e karşılık olarak verildiğini görememekte ve bu da anlam karmaşasına neden olmaktadır. Plurk, bunun önüne geçecek tasarıma sahiptir.

 hesaplarına kolayca aktarmayı sağlayan bir özelliğe sahiptir, böylece kullanıcılar farklı sosyal medya hesaplarında da aynı paylaşımı yapmak istediklerinde, ekstra çaba sarf etmek zorunda kalmamaktadırlar.

Plurk en çok hangi ülkelerde kullanılıyor?

Alexa Internet’in analizine göre Plurk kullanıcılarının %37’sini Tayvanlılar oluşturuyor. Ayrıca Tayvan’da Plurk, en çok kullanılan 49. uygulama olma özelliğine sahiptir. Dünya çapında ise en çok kullanılan uygulamalar sıralamasında Plurk, 1.975. sırada yer almaktadır.