Aralık 6, 2024
Ekran görüntüsü 2024-04-24 101059

VPN (Virtual Private Network), “sanal özel ağlar” anlamına gelir. VPN, uzaktan erişimle farklı ağlara bağlanma teknolojisidir. VPN teknolojisi günümüzde yaygın olarak kullanılır.

 İnternet erişiminde belli bir ağı paylaşan kullanıcıların farklı şubeler arasında iletişimini sağlar. Genel olarak çeşitli şirketlerin güvenli iletişim ve erişim sağlamasını hedefler. VPN sanal bir uzantısı olduğu için, sanal dünyanın zararlarına açıktır. Bu noktada da şifreleme özelliği sayesinde verilerin ve iletişim kanalının güvenliği sağlanır. VPN ile bir cihaz tıpkı fiziksel olarak aynı ağa bağlıymış gibi kullanılır. 

VPN teknolojisi, internet ya da başka herhangi bir açık ağa bağlanmayı sağlar. Özel bir ağdan sağlanan bağlantı, kişinin o ağı fonksiyonel olarak kullanmasını hedefler. Bu noktada güvenlik ve yönetim özelliklerinde o ağ içerisinden faydalanır. VPN, bazı durumlarda bağlantı sağlanamadığında yeni ağlara erişimi de sağlar. 

VPN ne işe yarar?

VPN, pek çok farklı teknolojiyi ve protokolü içerir. Bu bakımdan bir bilgisayardan farklı bir bilgisayar arasında iletişim sağlanır. VPN bağlantısı bilgisayarlar arasındaki iletişimi şifrelemeye yarar. VPN temelde tüm web aktivitelerini şifreler. Bundan dolayı da internet servis sağlayıcınızın veri trafiğinizi izlemesini önler. 

Gerektiği durumlarda VPN hizmetini aktifleştirmek, kullanıcılara fayda sağlar. Çünkü bazı veriler, herkes tarafından görülmemesi gereken özel unsurlar içerir. Bunlar şirket dokümanları ağırlıkta olmak üzere kişisel pek çok veriyi de içerir. VPN bilgisayarınızın fiziken bulunduğu alandan başka bir noktaya bağlantı kurar. Bağlantı kurulan sanal kaynaktan point to point denilen erişimi sağlar. Veri akışının bu şekilde sağlandığı VPN, bağlantıları güvenli hale getirmek için kullanılır. 

Bunların yanında bazı durumlarda ülkeler bazı uygulamalar ve sitelere yasaklama getirir. VPN sayesinde erişimi kısıtlanan bu uygulamalar ve sitelere erişim kolaylıkla açılır. VPN sistemi bu noktada 3. şahısların göremediği bir kanaldan bunu kullanıma açar.

VPN ile güvence altına alınabilecek veriler şu şekilde sıralanır:

  • Kişisel medya içerikleri,
  • İnternet üzerindeki tüm arama geçmişi,
  • Mail kanalları,
  • Sosyal medya hesaplarının aktiviteleri,
  • Tarayıcınızda yer alan tüm çerezler

VPN kullanım amaçları neler?

VPN (Virtual Private Network) yani sanal özel ağ, internet üzerinden güvenli bir şekilde veri paylaşımı ve gizlilik sağlamak amacıyla kullanılan bir ağ teknolojisidir. VPN kullanım amaçları şunlardır:

  • Özel bilgi ve veri güvenliği: VPN, internet üzerinden yapılan veri transferlerini şifreleyerek güvenliğini sağlar. Bu sayede özel bilgilerinizin ve verilerinizin internette dolaşırken güvenliği korunur.
  • İşyeri ve evde çalışma: VPN sayesinde, işyerindeki bilgisayarınıza veya evdeki bilgisayarınıza uzaktan erişilebilir ve bu sayede evde veya işyerinde çalışma olanağı sağlanır.
  • Yerel kısıtlamaların aşılması: VPN, internet kullanımında yerel kısıtlamaları aşmanıza yardımcı olur. Örneğin, bir ülkede belli bir web sitesine erişimin engellenmiş olabilir. Ancak VPN kullanılarak bu kısıtlamalar aşılabilir ve web sitesine erişim sağlanabilir.
  • Anonymitet: VPN, internette anonymitet sağlar. Bu sayede internette gezinirken IP adresiniz gizlenir ve güvenliğiniz daha da artırılır.
  • Güvenlik: VPN sayesinde, public WiFi ağları gibi güvensiz ağlardan bağlantı kurarken de güvenlik sağlanır. Public WiFi ağlarının güvenliği genellikle düşüktür ve bu ağlardan bağlantı kurarken bilgisayarınızın ve verilerinizin güvenliği tehlikeye atılabilir. VPN kullanımı sayesinde bu riskler azaltılır.

VPN seçerken nelere dikkat edilmeli?

VPN seçerken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar şunlardır:

  1. Güvenilirlik: VPN hizmeti veren şirketlerin güvenilirliği önemlidir. Bu nedenle, araştırma yaparak hizmet veren şirketlerin nasıl bir geçmişe sahip olduğunu ve kullanıcı yorumlarını inceleyin.
  2. Log tutma: VPN hizmeti veren şirketlerin bazıları kullanıcı verilerini log tutar. Bu nedenle, log tutmayan ve verilerinizi gizleyen bir VPN hizmeti seçmeniz daha güvenli olacaktır.
  3. Kapsamlı bir yer çubuğu: Eğer bir ülkede yasak olan bir web sitesine erişmek istiyorsanız, o ülkede yer alan sunuculara sahip bir VPN hizmeti seçmelisiniz. Bu sayede, yerel kısıtlamalar aşılabilir ve web sitesine erişim sağlanabilir.
  4. Fiyat: Fiyat, VPN hizmetleri seçerken dikkat edilmesi gereken önemli bir faktördür. Ancak, ucuz fiyata sahip bir VPN hizmeti seçmek yerine daha pahalı ama daha kaliteli bir hizmet seçmeniz daha iyi sonuçlar verebilir.
  5. Kullanım kolaylığı: VPN hizmetleri genellikle kurulum ve kullanım kolaylığı açısından farklılık gösterir. Bu nedenle, kurulum ve kullanım kolaylığı açısından en uygun olanı seçmeniz daha iyi olacaktır.
  6. Müşteri desteği: VPN hizmeti veren şirketlerin müşteri desteği de önemlidir. Eğer bir sorunla karşılaşırsanız, müşteri desteği sayesinde sorununuzu çözebilirsiniz. Bu nedenle, müşteri desteği açısından da en iyi seçeneği seçmeniz daha iyi olacaktır.

VPN nasıl kullanılır?

VPN kullanmak için internet üzerinde yer alan bir sanal kaynakla bağlantı gerekir. Bu bağlantı internetin getirdiği tehlikelerden uzaktır. Günümüzde siber saldırılar, trojanlar, virüsler ve çeşitli yasaklamalar gibi durumlardan dolayı VPN kullanılır. VPN, bireysel olarak kullanılabileceği gibi toplu olarak da kullanılmaktadır. 

VPN Kullanırken İzlenen Adımlar
Kullanılacak VPN ağı belirlenir.
Sunucunun kimliği kontrol edilir.
Kimlik doğrulama sağlanır.
Kimlik doğrulandıktan sonra VPN istemcisiyle erişim açılır.

VPN hangi durumlarda kullanılır?

VPN kullanımının gerekli olduğu bazı durumlar vardır. Ülkemizde ve dünyanın pek çok ülkesinde kullanımı yaygındır. Bundan dolayı da verilerin gizliliği başta olmak üzere birçok alanda kullanılır. VPN ne zaman kullanılır sorusunun cevabını sıralamak gerekirse şu şekilde maddeleyebiliriz.

  1. Yasaklamalar ve erişim kısıtlamaları olduğunda,
  2. Torrent veya Tor gibi özel ağlara erişim gerektiğinde,
  3. Takip edilmemesi gereken verileriniz varsa bunun güvenliğini sağlamak için.

VPN türleri nelerdir?

VPN kendi içerisinde türlere ayrılır. VPN sunucularının erişim şekline göre iki türde bağlantı sağlanır:

Uzaktan Erişim VPN

Uzaktan erişim VPN bağlantıları, evde çalışan kişiler için kullanılmaya uygundur. Yolculuk sırasında ya da ofiste olmayacağınız bir durumda ağa erişim sağlar. Bu VPN çeşidi, şirketler içerisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Verilerin özel bir ağ üzerinden gönderiliyor gibi görünmesinden dolayı tercih edilir.

Siteden Siteye VPN

Siteden siteye VPN bağlantıları, farklı ofisler yahut kuruluşlar arasındaki verilerin iletişimini sağlar. Bu bağlantı türünde VPN bağlantısı WAN bağlantısı gibi çalışır. Yani uzun mesafelerde aynı ağdaymış gibi erişim mümkündür.

VPN bağlantısının özellikleri nelerdir?

VPN bağlantıları, veri güvenliğini sağlaması bakımından sık tercih edilir. Bunun yanı sıra VPN bağlantısını normal ağ bağlantılarından farklı kılan 3 özellik bulunur. Bu özellikler sırasıyla kapsülleme, kimlik doğrulama ve veri şifreleme özellikleridir. 

VPN bağlantısı içerisindeki veriler, bir üst bilgi ile kapsüllenir. Bundan dolayı da erişim herkes tarafından mümkün olmaz. Kimlik doğrulama gerektirmesinden dolayı herkes bu verilere erişme konusunda yetkili değildir. Veriler şifrelenmiş bir şekildedir. Bu da dışarıdan ağa erişenlerin çözümleyeceği bir formda değildir.

VPN kullanmanın faydaları ve zararları nelerdir?

VPN ne kadar güvenli sorusunun cevabı her zaman aynı değildir. Çünkü her VPN ağı her zaman güvenli olmayacaktır. Bununla birlikte verilerin şifrelendiği kodlar bazı VPN ağlarında daha önceden hackerlar tarafından çözümlenmiştir. Bu da güvenlik açığı oluşturmaktadır. Hizmet sağlayan firmalar, bu noktada VPN ile korudukları verileri güncellemelidir. Belli bir süre içerisinde siber saldırılara karşı daha korunaklı hale getirmelidir.

Kullanıcıların gizlilik ilkesine dayanarak tercih ettiği VPN ağlarının faydaları da zararları kadar önemlidir. Doğru ve kaliteli bir şifreleme metodu ile özel verileri VPN ağlarında tutmak mümkündür. Bundan dolayı da pek çok kurumsal şirket kendi içerisinde bu bağlantıları kullanır. Bazı durumlarda küçük bir şifreleme işi ile kodlar çözümlenir. Bu durumda etkili yazılım çözümleri geliştirerek VPN kullanmaya devam etmek zor olmayacaktır.

Kaynakça