Eylül 21, 2024

Zonguldak Batı Karadeniz Bölgesi’nin en önemli liman şehirlerinden biridir. Zengin kömür yataklarına sahip olması kömür başkenti olarak adlandırılmasını sağlar. Bununla birlikte şehrin temel geçim kaynakları arasında deniz ticareti de bulunur.

18 farklı plaja sahip olduğu için turizm adına da önemli bir şehirdir. Seyahatinizi daha keyifli bir deneyim haline getirecek Zonguldak lezzetleri ve doğal manzaralar şehrin dört mevsim boyunca ziyaret edilmesini sağlar.

Karadeniz mutfağı Türkiye için oldukça önemlidir. Zonguldak Karadeniz’de yer aldığı için mutfağında Karadeniz’den esintiler sık sık görülür. Bununla birlikte geçmiş yıllarda şehirde zorlu yaşam koşullarının hüküm sürmesi şehrin mutfağını da yaşam şartlarına göre şekillendirmiştir. Özellikle un ve sebze ağırlıklı yemekler Zonguldak mutfağı için önemli bir yere sahiptir.

Karadeniz mutfağının genelinde olduğu gibi Zonguldak mutfağında da deniz ürünleri ve özellikle hamsinin kullanımı oldukça yaygındır. Bununla birlikte yörede kuzu kestanesi gibi farklı meyve ve sebze çeşitlerinin yetişiyor olması mutfağı zenginleştirmiştir. Türk mutfağında pek çok farklı yörenin aksine Zonguldak mutfağında et yoğun bir şekilde kullanılmaz. Etli yemeklerde genellikle av eti ve küçük baş hayvanlar tercih edilir. 

Zonguldak’ın meşhur yemekleri:

  1. Ereğli Pidesi
  2. Pumpum Çorbası
  3. Kızılcık Çorbası
  4. Tirit 
  5. Pırasalı Mancar
  6. Uğmaç Çorbası
  7. Malay
  8. Tenekede Tavuk
  9. Cizleme
  10. Kabuklu Fasulye

1.Ereğli Pidesi

Zonguldak mutfağına ait yöresel bir lezzet olan Ereğli pidesi kıymalı ve soğanlı iç harç ile hazırlanan bir hamur işidir. Türk mutfağı için en önemli lezzetlerden biri olan ve günün her saati severek tüketilen bu lezzet yöre halkı tarafından çoğunlukla evlerde hazırlanır. Ancak şehir merkezinde ve ilçelerde neredeyse her sokakta bulunan pastane ve fırınlar aracılığıyla da Ereğli pidesi deneyebilirsiniz. 

İçerisinde bol miktarda harç bulunması, odun ateşinde pişmesi ve günün her saati tüketiliyor olması Ereğli pidesinin yörenin en sevilen lezzetlerinden biri olmasını sağlıyor. Genellikle yanında ayran ile tüketiliyor.

2.Pumpum Çorbası

Zonguldak yöresine ait lezzetlerin büyük bir çoğunluğunu çorbalar oluşturuyor. Karadeniz mutfağının etkisi altında olan ve Karadeniz esintilerine sık sık rastlanan Zonguldak mutfağı, farklı damak tatlarına hitap edebilecek lezzetlere yer veriyor.

Yöresel yemekler konusunda da önemli bir zenginliğe sahip olan Zonguldak mutfağında en çok hazırlanan lezzetlerin arasında pumpum çorbası geliyor. Mısır unu, su, süt, tuz, karabiber, tereyağı, ekmek ve sucuk ile hazırlanan bu lezzet talebe göre pastırma veya kavrulmuş kıyma ile hazırlanan versiyonlara da sahiptir.

Derin bir tencerede malzemeler kaynatıldıktan sonra altı kısılıyor daha sonra yağ eritilerek sucuk ve ekmek ekleniyor. Klasik çorba tariflerinden farklı olan ve şarküteri ürünlerini sevenlerin favorisi olmayı başaran pumpum çorbası sıcak servis ediliyor. 

Oldukça yoğun kıvamlı bir çorba olduğu için ana yemek olarak tüketiliyor. Uzun süre boyunca tok kalmaya yardımcı olan ve yöresel yemekler hazırlayan restoranlarda bulabileceğiniz pumpum çorbası, genellikle akşam yemeklerinde tercih ediliyor. 

3.Kızılcık Çorbası

Zonguldak mutfağına ait önemli pek çok lezzet bulunuyor. Bunlardan biri olan kızılcık çorbası ise bir benzerini farklı bir yörede görmüş olma ihtimalinin oldukça düşük olduğu bir lezzettir. Yöresel bir lezzet olan ve yöre halkı tarafından genellikle evlerde hazırlanan bu çorba özellikle kış aylarında tüketiliyor. Bağışıklık sistemini güçlü hale getirdiği için soğuk kış günlerinde hastalanmamak için evlerde hazırlanıp tüketiliyor. 

Kızılcık çorbası yöre halkı tarafından evlerde hazırlanan biri lezzet olsa da siz bu çorbayı denemek için yöresel yemekler hazırlayan ya da ev yemekleri pişiren restoranları ziyaret edebilirsiniz. Günün her saati tüketilebilecek bir çorba olmasına rağmen genellikle akşam yemeklerinde tercih ediliyor. 

4.Tirit

Tirit Zonguldak’ta özellikle Kurban Bayramı’nda hazırlanan yöresel bir yemektir. Tirit ismiyle anılmakta olan bu lezzeti daha önce farklı yörelerde görmüş ve denemiş olabilirsiniz. Türk mutfağı için önemli bir yere sahip olan tirit yufkanın dilimlenen et çeşidi ile sunulduğu bir ana yemektir. Hem beyaz hem de kırmızı et ile hazırlanan versiyonları olduğu için farklı damak tatlarına hitap ediyor.

Zengin akşam yemeklerinde ve bayram gibi özel günlerde yöre halkı tarafından evlerde hazırlanan bu lezzeti yöresel yemekler hazırlayan restoranlarda deneyebilirsiniz. Oldukça doyurucu ve uzun süre tok kalmaya yardımcı olması sebebiyle akşam yemeklerinde tüketiliyor.

5.Pırasalı Mancar

Pırasa hemen her yörede kullanılan ve oldukça sağlıklı bir sebzedir. Ancak pek çok yörede yalnızca zeytinyağlı yemeği yapılır. Klasik pırasa yemeklerinden sıkıldıysanız ve farklı bir tarif arıyorsanız Zonguldak seyahatinizde denemeniz gereken lezzetlerin arasında pırasalı mancar da yer almalıdır.

İçerisinde pırasanın yanı sıra barbunya ve bulgur da bulunan dolayısıyla klasik yemeklerden oldukça farklı olan pırasalı mancar doyurucu bir yemektir. Uzun süre tok kalmanıza yardımcı olan bu lezzet günün talep edilen her saati tercih edilebilir. Ev yemekleri hazırlayan restoranlarda bulabileceğiniz pırasalı mancar içerisinde bulgur bulundurduğu için yanında ekstra bir yemek yemeğe duyulan ihtiyacı ortadan kaldırıyor.

6.Uğmaç Çorbası

Yörenin en önemli yemeklerinden biri olan uğmaç çorbası, çorba kategorisinde yer almasına rağmen içeriğinde bulunan malzemeler sebebiyle bir ana yemek kadar doyurucudur. Farklı yörelerde de benzerini görmüş olabileceğiniz bu çorba oğmaç ya da ovmaç çorbası gibi isimler ile de anılıyor.

Anavatanı Zonguldak olan uğmaç çorbası zengin akşam yemeklerinin vazgeçilmez başlangıcıdır. İçerisinde un, süt, nane ve su gibi malzemeler bulunan ve genellikle akşam yemeklerinde tüketilen uğmaç çorbası, yöresel yemekler hazırlayan restoranlarda bulunuyor. Günün herhangi bir saati tüketebileceğiniz bu lezzeti yöre halkı genellikle evde hazırlıyor. 

7.Malay

Karadeniz mutfağında en çok kullanılan malzemelerden biri mısır unudur. Hem tatlı hem de tuzlu tariflerde kullanılan mısır unu, doyurucu ve besleyici bir malzeme olması sebebiyle de tercih ediliyor. Mısır unuyla hazırlanan tariflerden biri olan malay ise tamamen Zonguldak’a aittir. 

Dövülmüş ceviz eklenerek hazırlanan mısır unu doyurucu bir harç haline geliyor.  Ardından üzerine kaz ciğeri, tereyağı ve soğan ekleniyor. Yöresel ve lezzetli bir yemek olarak değerlendirilen, şehir restoranlarında bulunabileceğiniz malay 4 mevsim boyunca tüketiliyor ve genellikle akşam yemekleri için tercih ediliyor.

8.Tenekede Tavuk

Zonguldak mutfağına ait yöresel yemeklerin başında gelen ve klasik tavuk yemeklerinden sıkılanların tercihi olan tenekede tavuk, isminden de anlaşılacağı üzere teneke içerisinde pişiriliyor. Uzun süre boyunca pişirilen dolayısıyla klasik tavuk yemeklerinden daha farklı bir lezzete sahip olan tenekede tavuk, evde hazırlanabilecek bir lezzet olmadığı için yöre halkı tarafından da bu lezzeti hazırlayan restoranlarda tüketiliyor. 

Tenekede piştiği için uzun bir pişme sürecine sahip olan bu yemek genellikle akşam yemekleri için tercih ediliyor. Şehir merkezinde ve ilçelerde yalnızca tenekede tavuk yapmak üzere hizmet veren farklı restoranlar bulunuyor.

9.Cizleme

Cizleme ismi ile anılan ve yöreye ait hamur işi lezzetlerden biri olan bu yemeği farklı yörelerde görmüş olabilirsiniz. Akıtma ya da krep olarak da adlandırılan ancak Zonguldak’a özgü olarak hazırlanan cizleme, klasik krep hamurundan farklı olarak maya ve şeker bulunduran bir hamur ile hazırlanıyor. Özellikle kahvaltıların en sevilen ürünlerinden biri olan cizleme yöre halkı tarafından genellikle saclarda pişiriliyor. İçerisine peynir veya çikolata kreması gibi farklı kahvaltılık ürünler sürülerek tüketiliyor.

Kahvaltı salonlarında bulabileceğiniz cizleme oldukça lezzetlidir. Genellikle kahvaltılarda tercih edilse de öğle ve akşam yemekleri için de tüketilebilir.

10.Kabuklu Fasulye

Kabuklu fasulye dört mevsim boyunca tüketilen ve yöre halkının en sevdiği yemeklerden biridir. Yöre halkı tarafından yaz aylarında toplanan fasulyeler kurutuluyor ve ardından kış için saklanıyor. Daha sonra kış aylarında yeniden pişiriliyor. Bu sayede kabuklu fasulye dört mevsim boyunca tüketilebilecek bir yemek haline geliyor. 

Yöresel yemekler hazırlayan restoranlarda bulabileceğiniz kabuklu fasulyeye mısır eklenen versiyonlar da bulunuyor. Hafif ve doyurucu bir lezzet olduğu için öğle yemekleri için tercih edilebilecek en ideal seçeneklerden biridir.

11.Çöpele

Çöpele patates ile hazırlanan, Zonguldak yöresine ait bir yemektir. İçerisinde yalnızca patates bulunması ise lezzeti konusunda pek çok kişiyi şaşırtıyor. Önceden hazırlanan patates sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış tereyağlı bir sos ile harmanlanıyor. Patatesin nişasta içeriği sayesinde uzun süre boyunca tok tutuyor. Yöre halkı tarafından aniden gelen misafire ya da hızlı bir şekilde akşam yemeği hazırlanmak istediği zamanlarda evlerde hazırlanıyor. Bununla birlikte ev yemekleri ya da yöresel yemekler hazırlayan restoranlarda da bulunuyor. Çöpele adı verilen bu lezzeti günün herhangi bir saatinde tüketebilirsiniz. 

12.Pirinçli Börek

Pirinçli böreğin göçmenlerden gelen bir lezzet olduğu ve Zonguldak mutfağına bu şekilde girdiği tahmin ediliyor. Zonguldak yöresel yemekler listesinde bulunan ve kavrulmuş kuşbaşı etle haşlanmış pirinç gibi malzemelerle hazırlanan pirinçli börek, klasik börek tariflerinden farklıdır. Harç içerisinde bulunan yöreye özgü baharatlar lezzetin çok daha etkili olmasını sağlıyor. 

Genellikle kızartılarak pişirilen ancak fırında da pişirilen versiyonlara sahip olan pirinçli börek zengin akşam yemeklerinin ara sıcağı için vazgeçilmez bir seçenektir. Bununla birlikte pastane ve fırınlarda bulunan bu lezzeti, gün içerisinde lezzetli bir atıştırmalık ihtiyacı duyduğunuzda tercih edebilirsiniz.

13.Gartlaç

Gartlaç ismi ile dikkat çeken yöresel yemeklerden biridir. Kavrulmuş mısırdan lezzetli bir hamur elde edilerek hazırlanan bu yemek mısır, su ve tuz gibi malzemeler ile hazırlanıyor. Yapımı kolay olmasına rağmen hamurun kıvamını tutturmak ustalık istiyor. Şehirde bulunan pastane ve fırınlarda deneyebileceğiniz ve günün her saati sevilerek tüketilen bir hamur işi olan gartlaç, yöre halkı tarafından bayram da ya da misafir geldiğinde en çok hazırlanan lezzetlerden biri oluyor. Genellikle yanında ayran ile tüketiliyor. Lezzetli bir seçenek olması günün her saati sevilerek tüketilmesini sağlıyor.

14.Cevizli Kömeç

Ceviz Karadeniz mutfağında oldukça sık şekilde kullanılan bir malzemedir. Ceviz ile hazırlanan lezzetlerden bir diğeri olan ve yöre halkı tarafından oldukça sevilen cevizli kömeç ise ustalık gerektiren bir lezzettir. Ceviz içi ve çörek otunun birleşmesiyle ortaya çıkan cevizli kömeç fırında pişirilir. Yöre halkı tarafından en sevilen yöresel hamur işi lezzetlerinden biridir. 

Cevizli kömeç genellikle sabah kahvaltılarında tüketiliyor olsa da günün her saati tercih edilebilecek bir alternatiftir. Pastane ve fırınlarda günün her saati taze ve sıcak şekilde çıkartılan cevizli kömeç kahvaltılık ürünler ve çay gibi meşrubatlar ile tüketiliyor.

15.Sütlü Armut

Karadeniz mutfağına ait bir mutfak olarak değerlendirilen Zonguldak, yöresel lezzetleri ve tatlıları ile turistik açıdan önemli bir şehirdir. Seyahatiniz esnasında her öğün farklı bir yemek yiyebilir, yöresel tatlılar ile gastronomik açıdan keyifli bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Bir başka yörede benzerini görmenin zor bir ihtimal olduğu tatlılardan biri olan sütlü armut Zonguldak halkı tarafından seviliyor. Kentin en ünlü lezzetlerinden biri olan ve şehirde bulunan her restoranda yer alan sütlü armut armutların bir süre tencerede haşlanması sonrasında güveçte, manda sütüyle servis edildiği bir tatlıdır. Armut sütü içerisine çektikten sonra servis edildiği için klasik sütlü tatlılardan oldukça farklı olan sütlü armut, hafif bir tatlı arayanların tercihidir.

16.Kabaklı Börek

Zonguldak mutfağına ait pek çok hamur işi ürün de bulunuyor. Farklı damak tatlarına hitap edebilecek çeşitli bir mutfağa sahip olan şehirde yapacağınız seyahatler sırasında mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden biri ise kabaklı börektir. Bu isim ile adlandırılsa da tuzlu bir lezzet değildir. İçerisinde bulunan kabak balkabağı olduğu için tatlı olarak tüketilir. Börek olarak hazırlanan ve dövülmüş ceviz, şeker gibi malzemeler ile daha lezzetli hale getirilen kabaklı börek şerbetli bir tatlıdır. Üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilen kabaklı böreği fırın ve pastanelerde bulabilirsiniz.

17.Cevizli Dolma

Dolma Türk mutfağı için önemli bir lezzettir ve her yörede farklı versiyonlarıyla hazırlanır. Zonguldak mutfağında önemli bir yere sahip olan cevizli dolma için bulgurdan hazırlanmış dolmaların içerisine soğan, ceviz içi, baharatlar, maydanoz ve salça ile hazırlanan bir harç doldurulur.

Klasik dolma tariflerinden farklı olan ve şehrin gastronomik bir şehir olarak anılmasına katkı sağlayan cevizli dolma, farklı lezzetleri merak edenlerin denemesi gereken bir yemektir. Meze ya da ara sıcak olarak da tercih edilebileceği gibi ana öğün olarak da tüketilebilir. Zonguldak’ta gezilecek yerler arasında bulunan ilçe ve merkezlerde yer alan restoranlarda bu lezzeti deneyebilirsiniz.

18.Beyaz Baklava

Her yörede olduğu gibi Zonguldak mutfağında da tamamen bu yöreye özgü bazı lezzetler bulunuyor. Bu lezzetlerden biri olan ve tatlı kategorisinde yer alan beyaz baklava ise incecik açılan yufkaların içerisinde bol miktarda ceviz doldurularak hazırlanıyor. Klasik baklava görüntüsünden daha farklı olan ve hem görüntüsü hem de lezzeti ile ilgi çekici bir tatlı olan beyaz baklava, klasik baklavalardan daha hafiftir.

Beyaz baklava denemek için tatlı dükkanlarını ziyaret edebilirsiniz. Paketli olarak da satılan beyaz baklavayı sevdiklerinize hediye olarak da satın alabilirsiniz.